През последните няколко години в страната не спират масовите отвличания

Над 12 милиона деца в Нигерия не ходят на училище от страх да не бъдат отвлечени от бойци, заяви президентът Мухамаду Бухари.

"В момента повече от 12 милиона деца са психически травмирани и се страхуват да ходят на училище, особено момичетата. Продължаващите атаки срещу образователната система, като отвличането на ученици, увеличаването на броя на бойците и общата несигурност в училищата, влошиха ситуацията и доведоха до увеличаване на броя на децата, които не ходят на училище", цитира местният вестник „Punch“ изказването на президента по време на конференция за сигурността на образованието в столицата Абуджа.

Той отбеляза, че психиката на учениците, които са преживели отвличане или чиито съученици или учители са били отвлечени, е травмирана, в резултат на което те са по-малко способни да се концентрират върху обучението си и по-рядко посещават учебните занятия.

През последните няколко години в Нигерия не спират масовите отвличания на ученици с цел откуп. От декември насам в страната са отвлечени повече от 1000 ученици. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС