Шофьорите искат тарифите им да станат двойни и да плащат минимален данък

Нов протест на таксиметровия бранш в центъра на София. Шофьорите настояват тарифите им да станат двойни, както и да плащат минимален данък – 300 лева на година. Решението трябва да дойде от Столичния общински съвет.

Протестът започна пред Столичната община около 10:00 часа. Стигна се и до напрежение и скандали между шофьорите за начина, по който трябва да се проведе.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Притеснява ни това, че приемат под условие намаляването на данъка. Условието е бюджетът да компенсира разликата от 300 до 850 лева. И в случай, че не бъдат компенсирани от държавата, общината ще си ги търси от шофьорите”, обясни Красимир Цветков, председател на Националния таксиметров синдикат.

„Браншът абсолютно консенсусно иска минимум 50% увеличение в тарифите - минималните и максималните, което означава от сегашните 0,77 през деня да станат 1,15. И от минималното 0,88 стотинки за нощен превоз да стане 1,33”, каза още той.

„Инфлацията, която е в цялата държава, ни изяжда изцяло доходите. Всички тези хора тук изнемогват, работят по 12-15 часа. Вие като клиент искате да се преместите от т. А до т. Б безопасно. Как да стане с тези изнемощели хора?”, попита Кирил Кирилов, таксиметров шофьор.

Освен пред общината, от бранша готвят и втори протест днес пред Министерството на транспорта. Те настояват за оставката на шефа на Автомобилната администрация Бойко Рановски. Според тях той не се справя с контрола над нерегламентираните превози.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.