Новите случаи на коронавирус са 40 096, а смъртните случаи - 1159

В четвъртък Русия съобщи за рекорден брой случаи на заразяване и смъртни случаи, свързани с коронавируса, като Москва спря за 11 дни неосновните услуги, за да се пребори с рязкото увеличение на инфекциите. Официалната правителствена статистика съобщава за 40 096 нови случая и 1159 смъртни случая.

Русия отчете нов дневен рекорд на смъртните случаи от коронавирус

От днес Москва затвори магазини, училища и ресторанти за 11 дни в опит да спре рязкото увеличаване на броя на заразените с коронавирус и смъртните случаи. Ще останат отворени само магазините, в които се продават храни, лекарства и други стоки от първа необходимост, тъй като властите се опитват да се справят с вълната от коронавируси, в резултат на която инфекциите и смъртните случаи достигнаха нови рекорди, съобщи АФП. Всички останали услуги ще бъдат затворени до 7 ноември, както и училищата и детските градини.

Русия е сред най-засегнатите от пандемията страни с над 230 000 регистрирани смъртни случая, но властите избягват строгите забрани, наложени в западните страни. Правителството на президента Владимир Путин възлага надежди на домашните ваксини, като например ваксината "Спутник V", но руснаците се оказват упорити в нежеланието си да се ваксинират. Към четвъртък само 32% от населението на Русия е било напълно ваксинирано, според уебсайта Gogov, който обобщава данните за COVID-19 от регионите.

Част от Русия в платен отпуск заради COVID-19

Миналата седмица Путин нареди да бъде обявен платен отпуск в цялата страна между 30 октомври и 7 ноември в опит да се обърне тенденцията на нарастване на инфекциите, а властите в Москва последваха примера му, като наредиха от четвъртък да бъдат преустановени неосновните услуги в столицата.

Властите не изискват от руснаците да останат у дома по време на неработния период и много от тях планират да използват дните, за да пътуват из страната и в чужбина. Кметът на черноморския курортен град Сочи предупреди за огромен наплив от туристи, а търсенето на полети в Русия за Турция и Египет рязко нарасна.

Отново рекорден брой починали от COVID-19 в Русия

В сряда Русия регистрира рекордните 1123 смъртни случая от коронавирус за един ден, с което общият брой на смъртните случаи достигна 233 898 - най-високият в Европа. Русия официално е регистрирала повече от 8,3 милиона случая, въпреки че независими експерти твърдят, че властите омаловажават сериозността на пандемията. Данните, публикувани от статистическата агенция "Росстат" през октомври, обрисуват по-мрачна картина, според която повече от 400 000 души са починали в страната от коронавируса.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС