Ще се следи за състоянието на гумите на автомобилите

Старт на акция „Зима”. От 1 ноември КАТ започва засилени проверки за състоянието на гумите на автомобилите. Акцията ще е разделена на три етапа. Първите десет дни акцентът е поставен върху състоянието на автомобилите. Следващите 10 – върху пешеходците, а накрая и върху поведението на водачите.

Въпреки, че акцията все още не е започнала, пред пунктовете за смяна на гуми се извиват наистина дълги опашки. Налага се много от шофьорите дори да си запазват час за процедурата.

Над 20 момчета на смяна, които работят без да спират. Такава е ситуацията в последните дни в пункт за смяна на гуми. Въпреки че служителите са много и действат без почивка, чакащи отпред има от сутрин до мрак. Сред тях е и Иван Живков, който има задача да смени гумите на всички коли във фирмата, където работи.

„Пътна полиция" започва акция „Зима"

Дори опцията за запазване на час не помага особено. „Всяка година е едно и също. Времето ми за чакане е приблизително около 40 минути до час. Може да излезе нещо странично, което да забави процеса на работа. Това означава, че часовете започват да вървят назад, със закъснение”, каза още Иван.

Опашките за смяна на гуми са една от причините от КАТ да дадат толеранс на шофьорите. Проверките започват в понеделник. „Ще предупреждаваме водачите на моторни превозни средства, а след 15 ноември ще започнем и да санкционираме”, уточни началникът на Пътна полиция-София Тенчо Тенев.

За тези водачи, които днес бяха на опашка обаче, подобни компромиси не трябва да има. „Хубаво е да се сменят гумите колкото може по-рано. На 5 градуса вече е нормално да се сменят гумите”, уточни Станимир Стоянов.

През целия ноември ще се следи и за изправност на чистачките и дали автомобилите имат течност за чистачки.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.