Много монументи от миналото все още се намират из България

Впечатляващи монументални скулптури, предимно статуи и бюстове, съхранява Музеят на Социалистическото изкуство в София. Най-впечатляваща в открития скулпурен парк без съмнение е каменната фигура на Ленин, разказва Николай Ущавалийски, завеждащ музея. 

"По-възрастните и спомнят, че скулпурата доминираше пространството в центъра на София. Беше разположена на бившия площад "Ленин", а сега в района се намира Св. София. Монументът е дело на съветския скулптор Лев Кербер", обясни той. 

Друго знаково произведение за ранния социалистически период у нас е статуята на Републиката, изобразяваща фигура на млада жена. В своя оригинален вид тя е изпълнена в гипс, като преди години се е намирала срещу фасадата на бившия Царски дворец. 

КОЛЕКЦИОНЕРЪТ И НЕГОВИТЕ ФУРАЖКИ: Уникалната история на доц. Людмил Георгиев (ВИДЕО)

"Това е пропагандна работа, която съвпада с провеждането на референдума за монархия или република в България през 1946 година", допълнва Ущавалийски. 

По думите му въпреки разнообразните произведения на изкусвтото, които могат да бъдат видени в музея, това съвсем не са всички монументи от онова време, които България съхранява. 

Изложба събра знакови предмети от близкото социалистическо минало (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Дори тези 77 обекта не са реална представа за това, което е било създавано в българското изкусвто през онези години. В много населени места у нас все още има запазени някои паметници, като ние водим разговори с местните власти да ни ги предоставят", коментира още завеждащият музея. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.