Няма да има задължителна ваксинация за учители, увери министърът

До момента тестовете за учениците са разпределени в няколко области, като приоритет бяха по-отдалечените такива. За съжаление обаче до сряда не всички области ще получат тестове. Това каза в ефира на "Денят на живо" министърът на образованието Николай Денков. По думите му следващата партида от 200 хиляди теста се намира на границата, но не е ясно кога тя ще бъде разпределена към нуждаещите се области. Всичко зависи и от доставчиците, каза още той. 

"Няма нищо фатално в това, че тестовете няма да пристигнат навреме. Не е казано, че задължително всички ученици трябва да се завърнат в клас от сряда", обясни министърът. 

Николай Денков беше категоричен, че докато той е начело на просветното министерство няма да има задължителна ваксинация за учителите. 

"Моята основна цел е да създадем безопасна среда за присъствено обучение, към момента това единствено е възможно чрез тестването. Не става въпрос само кого заразяват децата, трябва да пазим и тяхното здраве. Официалната статистика сочи, че до момента 17 деца са загубили живота си заради вируса. За миналата година починалите учители с COVID-19 са над 110", каза Денков. 

Във връзка с начина на провеждане на тестовете за най-малките Николай Денков обясни, че е необходимо децата да не консумират храни и напитки 30 минути преди вземането на пробата. 

Защо родители отказват децата им да бъдат тествани в училище

"Пробите ще се взимат в класната стая, двама души могат да направят тестовете и в рамките на 15-20 минути всички проби ще са заредени, а резултатите видими. При положителен тест на някое дете, то ще бъде изпратено вкъщи и е необходимо да бъде уведомен личният лекар. До 24 часа трябва да бъде направен и втори тест в лаборатория, чиито данни се регистрират в съответните здравни власти", обясни той. 

Щадящите тестове за COVID-19 тръгват към училищата (ВИДЕО+СНИМКИ)

Министър Денков коментира още, че поетапно предстои завръщане в класните стаи и на учениците от по-горните класове. 

"След като системата с тестовете за най-малките заработи, ще помислим за връщане на децата от 5-ти до 7-ми клас, заедно с тези от 12-ти клас, а по-късно и на учениците от 8-ми до 10-ти", обясни просветният министър. 

Целия разговор може да видите във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.