При предаване на книжата не липсваха скандали и напрежение

Скандали и напрежение при предаването на книжата в някои от Районните избирателни комисии в страната. 

Бургас

РИК в Бургас приключи с приемането на протоколите от Секционните избирателни комисии. Бургаският избирателен район е най-големият в страната със 761 секции. 

"Движим се по график. Обработваме два вида избори. Проблем предизвика броенето на контролните разписки. Очаквам съвсем скоро да обработим всички протоколи. Вече са обработени около 75% от тях. Избирателната активност е много ниска - 38 на сто", заяви в ефира на "Здравей, България" зам.-председателят на РИК-Бургас Михаил Хаджиянев.

 

 

Кърджали

Тази сутрин все още има много хора, които чакат да предадат протоколите си в Кърджали. Хората периодично започват да се бунтуват заради дългото чакане.

„Чакаме вече 7-8 часа. Дадоха ни храна и вода, но чакането е много”, казват те.

„Има изключително много документация, която трябва да бъде проверена. Изборите са 2 в 1 и има двойно повече работа”, каза председателката на РИК.

 

Стара Загора

Над 30% от протоколите в Стара Загора все още не са обработени. В града на липите се наложи част от членовете на секционните комисии да спят на земята, за да изчакат реда си и да предадат протоколите.

„Това, което ни причиниха с решението на ЦИК от петък, е абсолютно неправилно”, смятат чакащите.

 

 

Велико Търново

Във Велико Търново обстановката е спокойна. Там се очертава сериозна битка за един мандат между ДПС, „Демократична България” и „Възраждане”.

 

Варна

Във Варна все още има хора, които чакат, за да предадат протоколите си. Обработени са 2/3 от изборните документи.

Пловдив

В града под тепетата продължава обработката на протоколите от СИК. В края на изборния ден е регистриран и инцидент - председател на СИК е била нападната от гласоподавател с лютив спрей. 

В града под тепетата се стигна и до друга конфликтни ситуации. Член на на секционна комисия заплашил, че ще изхвърли чувалите с бюлетини и протоколи заради уморителното чакане.

„В 7.30 часа, в район „Западен“ избирателка, в изблик отново на емоции, на нервност, е напръскала с лютив спрей в очите председателка на секционна избирателна комисия. Жената е припаднала. Веднага е подаден сигнал към тел. 112. Дошла и линейка на място, след което жената е била свестена и изборният процес е продължил”, обясни председателят на 16 РИК- Пловдив Ивайло Василев.

 

Повече гледайте във видеоматериалите. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРИТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.