В центъра нуждаещите се получават храна, дрехи и подкрепа

„Розовата къща” в столицата е единственото място, което оказва подкрепя на накрозависими, без да има специални изисквания за прием. Това сподели в ефира на „Социална мрежа” председателят на Центъра за хуманни политики Юлия Георгиева. По думите й целта на „Розовата къща” е да задоволи базовите потребности на нуждаещите се, с надеждата- те сами да поискат промяна и отказване от наркотиците. Стигмата върху зависимите в обществото е огромна, добави тя.

Към момента в „Розовата къща” работят трима души, а капацитетът на работа е много голям.

„Осигуряваме им храна, дрехи и подкрепа. Целта на нашата работа е да окажем първоначалната помощ, хората да се почувстват приети, да имат усещането за стабилност. В къщата идват много социално слаби и бездомни хора, като средно остават по около 6-10 месеца. Запознаваме всички новодошли с правилата, които е важно да се спазват”, споделят работещите в центъра.

„Розовата къща” е единственото място, оказващо подобна подкрепа на наркозависимите, а ситуацията след пандемията с центрове от подобен тип е значително влошена.

„Имаме формален регистър, в който записваме хората, идващи при нас. Поемаме много повече хора, от това, с което можем да се справим. На този етап работим единствено с наркозависими.  Ако я нямаше „Розовата къща” обаче тези хора щяха да са на улицата”, каза още Юлия Георгиева.

Всеки, който има желание да помогне на „Розовата къща” може да го направи като дари чорапи, обувки и разбира се парични средства.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.