Поводът са твърденията за намеса на южната ни съседка в изборите 2 в 1

Дипломатически искри между България и Турция. Късно снощи, малко след 22.00 часа, Министерството на външните работи на Анкара е извикало на спешна среща посланика на България Ангел Чолаков. Връчена му е и дипломатическа нота. Поводът - твърденията за намеса на Турция в изборите за президент и парламент у нас. 

МВР с обвинения за купуване на гласове и намеса на Турция в изборите (ОБЗОР)

Новината беше обявена малко след полунощ от турската телевизия TRT. Според медията от Анкара са коментирали и протестите, които се проведоха късно снощи пред турското посолство в София.

 

 

Протестиращи хвърляха ябълки по турското посолство (ВИДЕО+СНИМКИ)

Посланикът на България е бил информиран, че твърденията на българските власти са неуместни. Анкара не одобрява и факта, че турският посланик е викан в българското външно министерство. 

Искрите между България и Турция продължават да прехвърчат вече втори ден.  Задочният дипломатически спор беше открит от вътрешния министър Бойко Рашков, който обвини южната ни съседка в намеса на изборите. Последваха и протести пред турското посолство в София.

Турската страна отхвърли твърденията на българските власти за намеса в политическите процеси у нас. От Българското външно министерство не дадоха информация по случая, но темата коментира вътрешният министър Бойко Рашков. По думите му бързината на гласуване в Турция е съмнителна. Той се усъмни дали гласуването в секциите е протекло напълно законно.

Бойко Рашков посочи, че гласоподаватели в Турция, които са „позабравили” българския език са гласували доста бързо, а това за него е съмнително.

„Там, където нямаме необходимия контрол върху изборния процес, активността е такава, каквото не сме забелязвали досега”, каза Рашков.     

Коментар направи и кандидатът за президент Румен Радев.

„Турция е важен съсед, партньор и приятел, но отношенията ни трябва да се основават на равноправие и взаимно уважение. Всяка една намеса в изборите на друга страна е недопустима”, каза той.

Експерти припомнят, че България вече е давала ясен знак, че няма да бъде допускана намеса в политическите процеси у нас.

„Турция не за първи път играе тази етническа карта. Само преди няколко години на едни от редовните избори за парламент в България турски консул беше обявен за персона нон грата и беше екстрадиран от страната ни”, обясни Милен Керемедчиев, експерт по международни отношения.

 

В предаването „Твоят ден” по Novanews бившият шеф на разузнаването у нас Димо Гяуров коментира, че силният резултат на Мустафа Карадайъ в първия тур на президентския вот, се дължи именно на гласовете, които идват от Турция.

„Голямото участие на българските изселници се дължи точно на тезата за възможността турския етнос да спечели президент на България и явно че работи в някаква степен”, обясни той.

Вчерашните ексцесии пред турското посолство у нас са с цел, смята Милен Керемедчиев. А днес в Стара Загора отново имаше шествие.

„Тази искра тлее от доста време. Партиите, които се наричат националисти и останаха извън парламента, ще се опитат да печелят дивиденти, да вдигнат напрежението”, коментира експертът по международни отношения.

От Движението за права и свободи оставиха темата без коментар.

И друг български посланик - този в Киев, беше призован от Украинското министерство на външните работи. Причината - изказването на президента Румен Радев по време на дебата с Анастас Герджиков, че Крим принадлежи на Русия.

Реакция по темата „Крим” дойде и от Еврокомисията в Брюксел, които обявиха, че няма промяна в позицията на Евросъюза.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.