Това са част от новите демографски мерки в страната

Президентът на Сърбия Александър Вучич представи днес новите демографски мерки, първата от които е увеличаването на финансовата подкрепа на семействата за първородно дете от 100 000 на 300 000 динара (2550 евро).

На пресконференция Вучич каза, че са договорени мерки за повишаване на раждаемостта в Сърбия като част от демографската политика.

„Лека-полека изчезваме като нация, а данните показват, че раждаемостта е малко над 1,5, а за просто възпроизводство е необходимо 2,15. Всички световни експерти мислят за този проблем от десетилетия“, добави той. „Застаряваме и икономическият ни напредък ще зависи от това доколко ще успеем да осигурим напредъка на нацията си с по-добри мерки“.

Вучич каза, че е договорено, независимо че бюджетът е приет в парламента, от 1 януари всяко първородно дете да получава 300 000 динара вместо 100 000 от държавата. Според него това е първата мярка, която трябва да насърчи майките, и ще бъде съчетана с много други мерки.

Що се отнася до второто и третото дете, той напомни, че досега правилото беше за второ дете помощта да е 10 000 на месец, за трето дете 12 000 динара на месец за 10 години, а за четвърто 18 000 динара на месец.

„Отделно работим по нови мерки за второ дете и тази помощ ще бъде увеличена“, каза Вучич.

„Ще поставим срокове за завършване на обикновените факултети до 26 години, а медицинските до 28 години. Така студентите не трябва да правят пауза поради раждане на дете и да пропускат изпитните срокове, а винаги ще могат да се явят на изпит без допълнителни разходи и нова година“, обясни Вучич.

Той каза, че се обсъждат и други мерки, като най-важната е помощ за закупуване на апартамент.

„Държавата ще помогне за закупуването на апартаменти с невъзстановими средства, а майката ще има правото на собственост. Ще дадем между 10 000 и 20 000 евро, за да мотивираме младите хора да напуснат домовете на родителите си, защото ако седят с родителите си до 40 години, шансовете за създаване на семейство са малки“, каза президентът.

Вучич по посочи, че само мярката за увеличаване на помощта за първородни деца струва на държавата 5,7 милиарда динара, т.е. 50 милиона евро годишно.

Източник: Снимка: iStock