В страната бяха регистрирани случаи на Омикрон

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че борбата с COVID-19 не трябва да бъде повод за политически разделения. Той представи нов план срещу пандемията в момент, в който в САЩ бяха регистрирани случаи на Омикрон, предадоха световните агенции.

„Знам, че COVID-19 е повод за разделения в тази страна и това е тъжна констатация. Това не трябва да се случва повече. В момент, в който навлизаме в зимата и сме изправени пред предизвикателството на новия вариант, настъпи времето да се опитаме да преодолеем тези разделения”, заяви той.

Moderna ще е готова с бустерна ваксина срещу Омикрон през март

Планът не предвижда локдауни. САЩ ще предоставят освен това още 200 милиона ваксинационни дози на други страни по света в идните 100 дни. Съгласно плана ще бъде подета кампания за насърчаване на имунизация и на бустерната ваксинация. Федерални служители ще получат платен отпуск, за да отидат и да си поставят бустерни дози. Частните работодатели са призовани да разрешат същото за работниците си. Ще се разкрият и клиники за ваксинация в цялата страна, в това число и мобилни.

От частните здравни осигурители ще се изисква да възстановят парите на хората за тестове за коронавируса, направени у дома, а за хората без здравна осигуровка, тестове ще има на разположение безплатно в общински центрове за тестване.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията ще изискват пък от пристигащите международни пътници да се тестват за COVID-19 ден преди отпътуването, независимо от ваксинационния им статут, заявиха източници за Ройтерс.

Първи случай на Омикрон в САЩ

Освен това представители на Центровете са поискали от авиокомпаниите да разкрият имената и друга информация за онези пътници, които неотдавна са били в осем южноафрикански държави, в които Омикрон бе идентифициран първо. Тези данни ще бъдат предоставени на местните и държавните здравни органи.

Съгласно плана на Байдън маските в самолетите, влаковете и градския транспорт ще се носят до 18 март.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА