Повишаващите се температури са основен двигател на заплахата, установи изследване

Кораловите рифовете в западната част на Индийския океан за изложени на риск от унищожаване до 2070 г. заради повишаващите се температури и прекомерният риболов, съобщи Ройтерс, позовавайки се на резултати от изследване.

Близо 12 000 квадратни километра коралови рифове по протежение на източното африканско крайбрежие и около Мадагаскар са заплашени от разпад на екосистемата, който застрашава видовете, както и начина на живот на милиони хора, препитаващи се от риболов и туризъм. Тези рифове са около пет на сто от световните коралови рифове.

"Когато екосистемата се разпада, все още ще можем да наблюдаваме отделни риби или корали, но цялата система вече няма да бъде ефективна в подкрепата си за биоразнообразието и за общностите, които зависят от нея", каза кенийският морски еколог Дейвид Обура, ръководител на изследването.

Изследването установява, че повишаващите се температури са основен двигател на заплахата, особено в района на островни държави като Сейшели, където неустойчивият риболов се очертава като основен виновник. Процесите на избелване на коралите и горещите морски вълни унищожиха около 14 на сто от кораловите рифове по света в периода 2009-2018 г., сочат данни от Глобалната мрежа за наблюдение на кораловите рифове.

Океаните абсорбират по-големи количества емисии парникови газове и повърхността им се е затопляла средно глобално с 0,13 градуса по Целзий през всяко десетилетие на последния век, според информация на Националната асоциация за океаните и атмосферата на САЩ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА