Предложението ще бъде внесено за разглеждане в Съвета на ЕС и в Европарламента

Намесата на други държави в политическите решения на Европейския съюз или на неговите държави членки ще бъде наказвана с широк спектър от мерки. Европейската комисия представи в Брюксел разработен от нея нов санкционен инструмент, който позволява да се въвеждат търговски и инвестиционни ограничения спрямо трети държави, опитващи се по недопустим начин да повлияят на политическите решения на ЕС или на държавите членки.

Освен забрана за внос на стоки и наказателни мита става въпрос и за замразяване на инвестиции и отстраняване на трети страни от участие в едни или други програми на ЕС. Еврокомисията се надява, че новият санкционен инструмент ще има преди всичко възпиращ ефект, тъй като за много държави ЕС е важен пазар за продажби.

Предложението на ЕК ще бъде внесено за разглеждане в Съвета на ЕС и в Европарламента. Засега няма яснота дали тези органи ще се съгласят с инициативата, тъй като много от държавите се обявяват срещу предоставянето на нови правомощия на ЕС, отбелязва ДПА.

В случай, че бъде одобрен новият санкционен инструмент, ЕП ще получи теоретичната възможност да ограничи достъпа на САЩ до вътрешния пазар на ЕС, ако Вашингтон се опита да попречи на работата на газопровода „Северен поток-2”.

Освен това ЕС ще може да въведе санкции срещу Пекин, който заплаши Литва с търговски ограничения заради дипломатическото ѝ сближаване с Тайван, смятан за отцепила се от Китай провинция.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС