NOVA разполага с документа

Как ще се вземат решенията в евентуалната бъдеща коалиция. Вижте какво е разписано в коалиционното споразумение, с което разполага NOVA.

Според първите варианти на споразумението четирите партии практически няма да имат възможност за самостоятелни ходове. Партньорите в коалицията трябва да координират законодателната си дейност и да имат съвместни законопроекти в парламента.

И още - когато законодателните инициативи са към Министерския съвет, те задължително трябва да се обсъждат предварително с ресорния експертен съвет.

С последна редакция тези текстове бяха смекчени. Предварителните обсъждания при законодателна инициатива остават като изискване, но се дава възможност при несъгласие партньорите да действат по своя преценка, при положение обаче, че инициативата е по политики извън обхвата на споразумението.

Ключът в управлението на държавата често ще е именно в тези експертни съвети. Те ще са общо 18, колкото са основните политики, по които преговарят партиите. Всяка формация ще има до трима представители, по свой избор. Въпросните съвети ще се срещат най-малко веднъж месечно.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.