На сватби, кръщенета и други тържества се разрешава присъствието само на ваксинирани

Задължителен бърз тест за всички пристигащи в Кипър, с изключение на лицата с поставена трета доза ваксина. На сватби, кръщенета и други тържества се разрешава присъствието само на ваксинирани. Лица, ваксинирани преди седем месеца, трябва да преминат през задължително тестване, за да бъде продължена валидността на сертификатите им за ваксинация. Въвежда се промяна в протоколите за контакт с положителен случай на коронавирус. Това са част от мерките, които влязоха от днес в сила в Кипър, в съответствие с взетите два дни по-рано решения на правителството.

Всички, пристигащи на острова, в рамките на 72 часа ще трябва да си направят задължително бърз тест, който се предоставя безплатно в мобилните центрове на Министерството на здравеопазването на Кипър.

Присъствие на сватби, кръщенета или на друг вид тържества е разрешено само за ваксинирани, а за тези, които са с поставена една доза ваксина ще бъде задължителен и негативен PCR тест. Няма ограничения за лицата, ваксинирани напълно седем дни преди събитието или преболедували COVID-19 през последните шест месеца.

Задължителен PCR тест за всички пристигащи в Кипър

Същите изисквания ще важат за спортните зали, стадионите, кината и театрите, както и за нощните клубове и заведенията за хранене.

Правителството планира следващия месец да разгледа възможността за премахване на т.нар. „SafePass“ (сертификат за ваксинация) за лица, които нямат трета доза ваксина, а са изминали 7 месеца от ваксинирането им.

От 18 декември, събота, за тях ще се изисква PCR или бърз тест, за да бъде продължена валидността на сертификата им.

Промени има и при протоколите за близък контакт с потвърден случай на коронавирус. От днес до 15 януари в рамките на 72 часа след контакта лицето трябва да си направи бърз тест и PCR тест на седмия ден, като изключения се допускат само за ваксинираните с трета доза.

За лице, имало контакт със заразен с варианта Омикрон или друг щам, който може да се появи в бъдеще, карантината е задължителна, независимо дали човекът е ваксиниран или не.

В същото време срокът за ваксинация с трета доза се намалява от шест на пет месеца и две седмици, а от утре започва имунизацията на деца от 5 до 11 години. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС