Гледайте семейните романтични заглавия „Матилда“ от 13.15 ч., „Чудноватият дом“ от 15.00 ч. и „Дневниците на принцесата 2: Кралски бъркотии“ от 17.00 ч. на 1 януари по NOVA

Романтичен и празничен киномаратон очаква зрителите на NOVA в първия ден от Новата 2022 година. Старт поставя лентата „Матилда“ на режисьора комик Дани Де Вито, който също участва във филма. През 1988 г. британският писател Роалд Дал публикува книгата, която проследява историята на брилянтно младо момиче, малтретирано и пренебрегвано от родителите си. След дълги години прекарани в семейството, Матилда започва да си прави шеги и в крайна сметка осъзнава, че притежава необясними магически сили.

Необикновеното момиче е с невероятна интелигентност. За съжаление родителите й я пренебрегват, твърде заети с еснафския си живот. Когато те най-после се съгласяват да я изпратят на училище, я записват в Крънчън Хол, мрачен тухлен затвор, където учениците страдат под властта на директорката Агата Трънчбул. Но Матилда намира съюзник в лицето на своята учителка Мис Хъни, която забелязва необикновените умения на малкото момиче, позволяващи му да се пребори с несправедливия свят на възрастните

През 1996 г. Дани Де Вито адаптира книгата в игрален филм с участието на 9-годишната Мара Уилсън в ролята на Матилда. Мара, която преди това участва и в „Мисис Даутфайър“ и „Чудо на 34-та улица“, се превръща в огромна звезда. Години наред хората виждаха лицето ѝ и винаги я мислеха за Матилда. Ще осъзнае ли младото момиче, че всеки може да промени живота си, както и живота на другите, без значение колко млади или стари сме?

По-късно от 15.00 ч. ще се потопим в една от най-заплетените истории на майсторката на криминални романи Агата Кристи. Частният детектив Чарлз Хейуорд ще разследва подозрителните обстоятелства около смъртта на богат патриарх във филма „Чудноватият дом“. Хейуорд е привлечен от бившата си любовница, за да залови убиеца на дядо й, преди Скотланд Ярд да разобличи мрачните тайни на семейството.

В просторното имение, в отровната атмосфера на язвителност, презрение и завист в този наистина чудноват дом, Хейуорд се сблъсква с три поколения на династията, сред които има актриса (Джилиън Андерсън), вдовицата на възрастния мъж (Кристина Хедрикс), която е с 50 години по-млада от него, и матриарха на фамилията Лейди Едит де Хавиланд (Глен Клоуз). Действието се развива в края на Втората световна война, а мистериозната атмосфера в английското имение е дело на режисьора Жил Паке-Бренер.

Забавният и романтичен новогодишен следобед продължава с комедията на режисьора Гари Маршал „Дневниците на принцесата 2: Кралски бъркотии“. Ан Хатауей отново влиза в образа на Миа, която е готова да приеме ролята си на принцеса на Женовия. Забавленията могат да започнат, но скоро след като заживява в кралския дворец с баба си кралица Кларис, научава, че дните й като принцеса са преброени - тя трябва да захвърли тиарата си и да я замени с короната. Не стига, че подготовката да управлява е тежка, ами и залозите за Миа се увеличават още повече - според женовийските закони принцесата трябва да се омъжи, преди да бъде коронясана. Сега Миа е преследвана от върволица ухажори и всеки иска да стане нейният крал. Търсенето на младоженеца предизвиква цял куп комедийни ситуации и усложнения.

Не пропускайте семейните романтични заглавия „Матилда“ от 13.15 ч., „Чудноватият дом“ от 15.00 ч. и „Дневниците на принцесата 2: Кралски бъркотии“ от 17.00 ч. на 1 януари по NOVA