От РЗИ обещават да има проверки дори на празника

Изтичат последните часове на 2021 г.  Светът се подготвя за новогодишните тържества. Къде избраха част от българите да празнуват Нова година и какви мерки ще трябва да се спазват в заведенията – разказва Глория Николова.

Някои страни вече посрещнаха 2022 г. (ВИДЕО+СНИМКИ)

За разлика от миналата година, в едно от заведенията в центъра на София около 19 часа местата за Нова година вече са почти напълно заети. В него обаче ще бъдат допускани хора само със зелен сертификат - преболедували, ваксинирани или след тест.

Още на обяд механите в Добринище пък посрещнаха първите си гости. На празника ще са в сила действащите противоепидемични мерки. В заведенията трябва да има клиенти само със зелен сертификат. А за гостите в Добринище има изненади - традиционна капама и танцова програма. „Чакаме да дойдат много гости от цяла България”, казва Янка Мунина - управител на заведение.

Гости от цяла България ще има и в Арбанаси. Една от компаниите от Варна е с резервация отпреди 2 месеца. Имат издадени зелени сертификати. От заведението, в което ще празнуват споделят, че при капацитет от 100 души са намалили местата на 60.  „Гледаме да спазим някаква прилична дистанция между маси, хора, всеки да се чувства комфортно и да празнуват без никакви притеснения”, казва управителят Драгостин Стайков.

В София интересът става все по-голям, но все още далеч от преди пандемията. „В кръвта на българина си е заложено да се забавлява добре. Ние сме заложили на хубава музика, на наистина качествени напитки, така че очакваме купонът да е голям”, коментира Павел Станиславов - управител на бар.

София изпраща 2021 г. със светлинно шоу (ВИДЕО)

От бранша припомнят, че не са проверяващ орган и всеки клиент носи отговорност, да не представя чужд сертификат. „Надявам се проверяващите и те да празнуват. Ние сме от малкото бизнеси, които работим на този ден и работим, за да забавляваме хората. Така че мисля, че това е достатъчен мотив да ни пропуснат”, казва Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията.

От РЗИ обаче обещават да има проверки дори на празника.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.