285 са финансовите одити на годишните отчети на бюджетните организации и общини

През 2022 г. Сметната палата ще извърши общо 335 одита според приетата си Програма за 2022 г. От тях 285 са финансовите одити на годишните отчети на бюджетните организации и общини. 

Планирани са специфични одити на:

- „Столичен автотранспорт“ ЕАД. Дружеството, чийто едноличен собственик на капитала е Столична община, към 31.12.2020 г. отчита натрупана загуба над 33 млн. лв., която надвишава акционерния капитал и вземанията от свързани лица, включващи очаквани кредитни загуби в размер на над 10 млн. лв.;

- Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“. За 2020 г. след данъчно облагане загубата на предприятието е над 11 млн. лв. , а управлява значителна по размер и стойност публична държавна собственост.

- „Българска банка за развитие“ ЕАД. При извършения от Сметната палата одит на дейността на министъра на икономиката по упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала е констатирано, че големите предприятия са обект на съществено кредитиране от ББР с близо една втора от кредитния й портфейл. Възнагражденията на членовете на Управителния съвет на ББР надхвърлят тези в БНБ.

- Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Света Екатерина” ЕАД, гр. София. Сто процента е държавното участие в капитала й, заема едно от лидерските места сред кардиологичните и кардиохирургични центрове и е единствена у нас с лиценз за сърдечни трансплантации. Приоритетна е за одит, предвид и факта, че в България от всеки трима души двама умират от сърдечно-съдови заболявания.

Сметната палата установи лошо финансово състояние на „Напоителни системи“ ЕАД

- „ТЕЦ Марица Изток 2“ ЕАД. Едноличен собственик на капитала е „Български енергиен холдинг“ ЕАД. За 2020 г. средносписъчният състав на дружеството е над 2 300 души. Към 31.12.2020 г. е отчело близо 340 млн. лв. счетоводна загуба преди данъци, а натрупаните загуби към тази дата са над 1,1 млрд. лв. Налице е повишен обществен интерес предвид цените на продажба на електроенергия.

- Одит на дейността на министъра на регионалното развитие и благоустройство по упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала - 14 са търговски дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала: 7 дружества за водоснабдяване и канализация; „Геозащита” ЕООД; „Автомагистрали“ ЕАД; „Български ВиК Холдинг” ЕАД; „Научноизследователски строителен институт – НИСИ“ ЕООД; „Национален център за териториално развитие“ ЕАД; „Проинвекс“ ЕООД и „Фонд ФЛАГ” ЕАД. От 01.06.2021 г. „Главно управление строителство и възстановяване“ ЕАД е с прекратена търговска дейност и е обявено в несъстоятелност.

Сметната палата: Бивш икономически министър не е контролирал ефективно държавните търговски дружества

В програмата за 2022 г. са предвидени още 4 мащабни одита на изпълнението: Осигуряване на непрекъснатост и качество на обучението в системата на предучилищното и училищно образование в условията на COVID-19; Европейски средства за научни изследвания, иновации и дигитализация; Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве 2021-2030 г.; Приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020“.

Сред одитите за съответствие при финансовото управление са на Министерството на науката и образованието, на Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет, на Комисията за енергийно и водно регулиране, на Държавната агенция за българите в чужбина към Министерския съвет, на Агенцията по заетостта, на Изпълнителната агенция „Морска администрация“, на Университета за национално и световно стопанство и на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ – София.

Задължителни одитни задачи по Закона за Сметната палата, Закона за политическите партии и Изборния кодекс са: отчета за изпълнението на държавния бюджет на Република България; бюджетните разходи на Българската народна банка и тяхното управление;

- отчета за изпълнението на бюджета на държавното обществено осигуряване; отчета за изпълнението на бюджета на НЗОК; финансовата дейност и управлението на предоставеното имущество на политическите партии; на предизборните кампании за парламентарните избори на 11 юли и на 14 ноември 2021 г. и за президент и вицепрезидент на 14 ноември 2021 г. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС