За опасността предупреждават СЗО и Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията

Грипът се завръща в Европа по-бързо от очакваното тази зима, което създава притеснения от продължителна "двойна епидемия" заедно с COVID-19, сочат данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията и Световната здравна организация. Появи се и нов термин - "туиндемия".

Сезонният грип беше почти изчезнал миналата година заради разпространението на коронавируса. Наложените строги ограничителни мерки, носенето на предпазни маски и социалната дистанция не позволиха на сезонната зараза да се разпространи в Европа миналата зима, като временно унищожиха вируса, отнемащ по около 650 хиляди живота всяка година в глобален мащаб, сочат данни на Европейския съюз.

Вирусолог: COVID ваксината не защитава срещу грип

Сега обаче ситуацията се промени, тъй като държавите разхлабват мерките в борбата с COVID-19 заради масовата ваксинация. От средата на месец декември грипни вируси циркулират в Европа по-бързо от очакваното, предупреди Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията. Миналия месец броят на заболелите отчита стабилен ръст, като достига най-високото си ниво от 43 души в последната седмица на 2021 г. Това е доста под нивата преди избухването на коронавирусната пандемия - в същия период на 2018 г. е имало над 400 болни от сезонен грип в интензивни отделения в болници на Стария континент. Настоящите данни показват голям ръст спрямо миналата година, когато през целия месец декември е имало само един случай на заразен със сезонен грип.

Завръщането на вируса може да е началото на необичайно дълъг грипен сезон, който да се проточи до лятото, заяви пред Ройтерс експертът Паси Пентинен от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Според него премахването на ограничителните мерки през пролетта може да удължи циркулацията на грипа доста след месец май, когато сезонната зараза обичайно изчезва.

Витанов: До края на седмицата Омикрон ще бъде доминиращ у нас

Във Франция, например, вече има три региона - включително и този на Париж, които са изправени пред грипна епидемия, сочат официалните данни на здравните власти. Други са в предепидемична фаза. Този сезон страната е регистрирала 72 сериозни случая на грип, като шест от тях са били с фатален изход.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА