По думите й имунизация срещу двете инфекции може да се направи в един и същи ден

"Хората, които имат поставена COVID ваксина, не са защитени срещу грип и обратното. Това са два различни вируса". Това заяви за "Твоят ден" вирусологът проф. Радостина Александрова.

По думите й ваксините за двете инфекции могат да бъдат поставени в един и същи ден. "Има данни, че грипния вирус в началото на пандемията е допринесъл за разпространението на COVID-19. Ако се стигне до двойна инфекция обаче, няма да се получи голяма драма", обясни тя. И допълни, че един и същи вирус може да има различни симптоми, а същевременно различни вируси да имат една и съща симптоматика. 

Отново над 7000 заразени с COVID-19 у нас

Относно новия COVID план проф. Александрова сподели, че е много добре, че е създаден. "Ако се потвърди, че Омикрон води до по-леко протичане, ще има сериозен натиск върху личните лекари. Идеята на плана е гъвкавост и предвидливост", посочи медикът. 

Според нея няма как да знаем как вероятна комбинация между грип и коронавирус ще повлияе на организма, но това са инфекции с доста сходна симптоматика.

Целия разговор гледайте във видеото.

Репортер: Димчо Йорданов

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.