Процентът на положителните проби също се увеличава

7034-ма нови заразени отчитат здравните власти. Направените изследвания са 39 590, което означава, че процентът на положителните проби също се увеличава до 17,8 на сто. Излекуваните са 4071, а починалите пациенти с COVID инфекция са 84-ма. Общо поставените дози от ваксините срещу вируса са 29 683. Специалистите отново припомниха, че ваксините рязко намаляват риска от тежко протичане на болестта.

Основната цел на новия план на правителството за борба с пандемията е превенция и контрол на натиска върху болниците. Това заяви пред NOVA проф. Радка Аргирова.

“Всичко сега е насочено към това, колкото се може - повече да бъде обезпечено здравето на хората и лечението. Защото основният ни проблем в цялата пандемия, но и сега също така, е късното идване на пациентите”, заяви вирусологът и съветник на премиера по здравни въпроси. И допълни, че все още има проблеми с вече предприетите мерки срещу пандемията.

“Боя се от няколко неща. Първо, от това, че не се спазват най-обикновените мерки - маски, дезинфекция, разстояние, знаете това. Второто - боя се много за възрастните хора. Особено ако те не са ваксинирани, защото те обикновено са със заболявания”, каза още проф. Аргирова. Според нея сертификатите за антитела трябва да отпаднат. Нарече ги „чисто българско наше произведение”.

Проф. Аргирова: Смъртните случаи продължават да са от Делта

На този фон, от днес спира плановият прием и планови операции в Бургаска област, а много легла в COVID отделенията са заети. Свободни са само 15 от интензивните легла.

“Ние можем да осигурим леглова база, болницата е най-голямата. Но проблемът идва с кадровия дефицит. Персоналът е изключително уморен, колегите работят с извънредни дежурства, взаимнозаменяеми са, командироваме, преструктурираме отделения, но не знаем докога ще се справим с тази ситуация.”, разказва д-р Светослав Тодоров, зам.-директор на УМБАЛ – Бургас.

Експерти подкрепят новия план на правителството, но предупреждават, че натискът ще продължи, а това дали Омикрон протича по-леко, още не е доказано.

Директор на болница стана доброволец в COVID отделение

“На някои от местата, в които имаме много висок брой случаи, имаме малко по-нисък брой хоспитализации, отколкото в предишните вълни. Това е индикация, че може би заразяванията с Омикрон протичат малко по-леко, но данните идват почти винаги от страни, където населението е високо ваксинирано”. Това заяви епидемиологът д-р Петър Марков.

“Ако се потвърди това, че Омикрон - вече виждаме, че той се разпространява доста активно, води до по-леко протичане, дано това да е така, но това пък означава, че ще има доста сериозен натиск и върху личните лекари”, смята проф. Радостина Александрова, вирусолог в БАН.

Експертите припомнят, че коронавирусната инфекция може да прилича много на грипа и призовават всеки, който усети такива симптоми, да се тества за COVID-19.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.