Ако отговорът е положителен, от ведомството са готови отново да поискат ВСС да освободи Иван Гешев

Конституционният съд решава на осми февруари дали министърът на правосъдието може да иска предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

Ако отговорът е положителен, от ведомството са готови отново да поискат Висшият съдебен съвет да освободи Иван Гешев. В  мотивите им ще залегнат и над 10-те сигнала, подадени срещу обвинител номер едно, още по време на втория служебен кабинет. Пред NOVA тогавашният правосъден министър Иван Демерджиев заяви, че те са разделени в три групи.

"Едната касае решения на Европейския съд по правата на човека, които признават наличието на практики - незаконни, в страната. Втората група са директни сигнали срещу г-н Гешев - лично, те са от най-различно естество. Касаят работата му още от специализираната прокуратура до настоящия момент като главен прокурор. И третата група касят неговата претенция да бъде център на политическа власт в страната", обясни той.

Конституционният съд решава за мандата на Иван Гешев

Ето и пълното съобщение на КС:

Конституционният съд ще проведе заседание на 8 февруари 2022 г. (вторник) от 10.00 ч. при следния дневен ред:

1. Конституционно дело № 17/2021 г. по искане на Министерския съвет на Република България за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 130в, т. 3 от Конституцията на Република България като отговори на въпроса: „В правомощията на министъра на правосъдието по чл. 130в, т. 3 от Конституцията на Република България включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията?“.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.