Двамата премиери отвориха нова страница в общата история, смята журналистът

Реакциите в РСМ след посещението на премиера Кирил Петков в Скопие са изненадващо позитивни. Това каза в ефира на „Твоят ден” журналистът Божидар Барлакоски. По думите му срещата между двамата министър-председатели донесе позитивизъм.

Петков от Скопие: За няколко дни постигнахме повече, отколкото за последните 2 години

„Усещаше се градивен тон, нямаше я риториката, с която досега бяхме свикнали. Нямаше заяждане и провокиране. Двамата премиери в своите речи започнаха една нова страница в историята на двете страни. Започнаха да се рушат бариерите. Първата крачка е направена. Тези, които смятаха, че тази среща ще бъде само протоколна такава, сбъркаха”, обясни той.

Редица важни договорености бяха постигнати на срещата, като само една тема остана неизяснена- тази за историческите въпроси.

„Подкрепям разумния подход на премиерите- да се търси свързаност между държавите по темите, по които има сближаване, а останалите въпроси да се решават в движение. Чуха се и много позитивни отзиви за срещата и извън парламента. Председателят на стопанската камара в Македония също приветства Петков с думите, че е важно да се развиваме като нормални държави”, коментира още журналистът.

Според Божидар Барлакоски младите технократи свършиха работата на патриотичните формации.

„Реакциите на ВМРО-ДПМНЕ след визитата остават един декор. Ако сравня какво направиха те и какво постигнаха премиерите, мога да кажа, че младите технократи свършиха работата на патриотите. Петков спечели Македония за България”, обясни той.

Той уточни, че в РСМ няма нагласи и намерения за провеждането на референдум за членството на страната в ЕС.

Целия разговор вижте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.