Страната беше откъсната от света след мощно бедствие

Първа хуманитарна помощ пристигна в опустошеното от вулкан и цунами тихоокеанско кралство Тонга. Самолет на Кралските военновъздушни сили на Нова Зеландия кацна в четвъртък на летището в Тонга.

След бедствието: Тонга страда от липса на вода

Новозеландският самолет С-130 Херкулес е първият, който каца на международното летище във Фуа'амото и превозва така необходимата хуманитарна помощ. От австралийския град Бризбейн също излетя самолет с помощи за Тонга. Австралия е предвидила един милион австралийски долара за усилията за възстановяване.

Няма ново голямо изригване на вулкана край Тонга

Два самолета на Кралските австралийски военновъздушни сили ще пристигнат в Тонга в четвъртък. Те са натоварени с хуманитарна помощ, включително телекомуникационно оборудване, което ще помогне за възстановяване на връзките между основния остров и по-отдалечените острови на държавата. Ще бъде доставено и оборудване за пречистване на вода, съобщи представител на австралийските власти.

От събота насам, архипелагът остана откъснат от останалия свят. След изригването на подводния вулкан островите Тонга бяха засипани с вулканична пепел, а питейната вода е замърсена както с прах, така и с морска вода от приливната вълна.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА