Няколко държави изпратиха кораби с хуманитарна помощ към островната държава

Жителите на Тонга нямат вода и това е най-сериозната заплаха след изригването на подводния вулкан и последвалото цунами. За първи път след бедствието през уикенда правителството на малкото кралство в Тихия океан успя да се свърже със съседните страни и да направи оценка на ситуацията. Всички постройки на някои от по-малките острови са унищожени. Засега не може да се използва летището в столицата. Австралия, Нова Зеландия и Китай са сред страните, които пратиха кораби с хуманитарна помощ към островната държава.

Подводно изригване на вулкан и цунами в Тонга

Австралийските военни самолети снимаха главния остров на Тонга. Той е засипан от вулканична пепел, което не позволява да се използва летището и замърсява водоизточниците. Новозеландският консул на острова каза, че местните хора правят всичко възможно.

"Върви голяма акция по разчистването на всичката пепел и скали от вулкана. Пътищата вече бяха отворени. Най-силно засегната е западната част на главния остров. Самият аз избягах от този район с колата си, когато дойде цунамито", посочи Питър Лунд, консул на Нова Зеландия в Тонга.

От Нова Зеландия тръгнаха първите кораби с храна, вода и лекарства. Австралия и Китай също казаха, че ще помогнат. Дори на пълен ход корабите трябва да пътуват по няколко дни в едната посока до отдалеченото кралство. А роднини и приятели на 100-те хиляди жители на Тонга още чакат новини за близките си.

"Най-големите ни страхове са, че никога няма да видим любимите си хора. Това е най-страшното. Също притесненията, че хиляди там може да страдат в момента", заяви Сейни Туамоело, активист от Тонга, живееща в Австралия.

 

 

Цунамито предизвика и екологична катастрофа на повече от 10 хиляди километра от Тонга. Тонове суров петрол заля плажовете северно от столицата Лима. Танкер бил ударен от цунамито докато бил свързан с инфраструктурата на търговското пристанище. Това довело до разлива, който замърси някои от най-чистите и красиви плажове в района.

"За съжаление, на място видях голямо замърсяване. Първоначално ни казаха, че около 2,2 километра от крайбрежието е засегнато. Но сега осъзнахме, че е повече от това. Замърсени са и няколко малки острова", твърди Рубен Рамирес, министър на екологията на Перу.

Правителствените служби, с помощта на доброволци, се опитват да спасят дивите животни, попаднали в капана на замърсяването, както и да почистят плажовете и скалите от петрола.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.