Заседанието приключи минути преди полунощ

14-часов пленарен маратон. Въпреки наситения работен ден в Народното събрание, депутатите не се отказаха от планирания парламентарен контрол. Така в 21 ч. тази вечер те извикаха премиера Кирил Петков, за да отговаря на поставени въпроси.

За часовете работно време депутатите успяха да се скарат по много въпроси, но и да вземат няколко решения. Народните представители удължиха бюджета от миналата година до края на март, тъй като все още нямаме приета държавна сметка.

На първо четене бяха приети и промени в Закона за енергетиката, които предвиждат реформа в КЕВР. Депутатите одобриха и правила, по които да бъде избран нов председател на енергийния регулатор.

Интересен факт от днешния пленарен ден е, че на премиера Кирил Петков му се наложи да отиде два пъти в Народното събрание. Около обяд опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС го извика да даде обяснения за напрежението между София и Москва. Темата беше повдигната няколко часа по-късно - по време на редовния парламентарен контрол, който към него започна след 21 ч.

Министър-председателят обясни какво може да загуби България, ако конфликтът с Русия се задълбочи: „Продължавам да се надявам, че такъв конфликт няма да има. Ако той, под някаква форма, излезе извън контрол и се стигне до ответни икономически мерки, може да има рискове, свързани с газовите доставки”, коментира Петков.

Премиерът добави, че вече е разговарял с енергийния министър Александър Николов за алтернативите. „Хубавото на България е, че е голям производител на електроенергия. При екстремни ситуации ще можем да компенсираме част от липсата на газ”, заяви той. И допълни, че се надява, че няма да се стигне до тази ситуация.

Към 23 ч. депутатите разпитваха социалния министър Георги Гьоков. Дебати в пленарната зала обаче се породиха заради отсъствието на част от министрите след 23 ч. От ГЕРБ и „Възраждане” критикуваха представители на кабинета за отношението им към Народното събрание.

„Дали на Вас, г-н председател, Ви прави впечатление, че в пленарната зала управляващите са точно девет човека, с председателя и зам.-председателя са 11. Вижте колко е опозицията, стои и в 23:30 ч.”, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Ние се намираме в парламентарен контрол, без значение, че е малко преди 00 ч. Сега се намираме в унизителна ситуация, цялото Народно събрание да чака някой министър да се появи, или в още по-унизителната ситуация - да се закрие парламентарният контрол, което не се сещам да се е случвало”, допълни Делян Добрев от ГЕРБ.

„По отношение на това дали ще получите отговори от министрите - въпросите ще бъдат зададени и ще се получи отговор. По отношение на това защо някои министри не са се явили, без дори да са уведомили Народното събрание, ще им бъде поискано обяснение какви са причините да не участват в парламентарния контрол”, обясни председателстващият заседанието Мирослав Иванов.

Заради това, че заседанието не можеше да бъде закрито преди определеното време, депутатите, останали в залата, продължиха да дебатират поведението на представителите на кабинета, чуха се обаче и други предложения.

„Тъй като вече е много късно и промяната спи, искам да вмъкнем извънредна точка, която ни мъчи доста време - за отмяна на зеления сертификат. Така или иначе вече сме мнозинство - нека да го подложим на гласуване”, пошегува се депутат от „Възраждане”.

След това изказване председателстващият заседанието призова за спазване на добрия тон, защото счете подобен тип шеги за неуместни.  

„Към колегите от ГЕРБ - не са далече 45-ото и 46-ото Народно събрание, където не видяхме нито един ваш министър. Не дойде нито един министър на парламентарен контрол, нито един”, критикува Иван Димитров, който пожела 20 минути почивка около 23:44 ч.

След това Мирослав Иванов заяви, че ще прекрати заседанието, но от ГЕРБ възразиха, че не няма процедура, по която да се случи това.

Заради високите цени на електроенергията, Любен Дилов-син предложи до края на заседанието осветлението в залата да бъде изключено.

Беше обявена и десет минути почивка. През това време Костадин Костадинов застана на трибуната и започна да разказва за събития от историята. Стигна се и до известно напрежение, тъй като бе помолен да прекрати изказването си.

Минути преди полунощ заседанието беше закрито от председателя на парламента Никола Минчев, с което беше сложен и край на продължилия близо 15 часа работен ден на депутатите. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.