Всеки народен представител ще влиза в сградата само срещу зелен сертификат

Първи пленарен ден с новите правила за работа на депутатите. Всеки народен представител трябва да влиза в сградата на парламента само срещу зелен сертификат. Хората, които не са преболедували или нямат ваксина, имат възможност да се тестват във фургони, които са разположени до сградата, но за своя сметка.

Парламентарната група на „Възраждане” влезе в сградата на НС, без да показват задължителните и за депутатите зелени сертификати.

„Ние и нашите народни придставители, които имат сиртификати, никога не сме ги използвали. Не се борим да влизаме без сертшфикат, а да отпадне сертификата за всички, защото той не е законен и ограничава нашите права”, каза депутатът от”Възраждане” Цончо Ганев на влизане в НС. така депутатите на групата влязоха в парламента без да бъдат спирани от служителите на НСО. 

„Не смятам, че някой трябва да си прави тестове, за да ходи но работа. Това е една дискриминационна мярка”, заяви председателят на партията Костадин Костадинов. След протестните действия на „Възраждане” последваха и реакции.

Повечето народни представители от други партии валидираха своите здравни документи.

„За мен решението но парламента е най-важно и трябва да се спазва. Всеки е равен и пред закона”, каза в отговор Кирил Ананиев от ПГ на ГЕРБ. Към думите му се присъедини и лидерът на ДБ – Христо Иванов. А според експерти по конституционно право новите изисквания за депутатите нямат правна стойност и са само привидни.

От пункта за тестове пред парламента обявиха, че към 9,30 тази сутрин общо 32-ма души са минали за бързи тестове. От тях едва трима са платили изследванията си, което означава, че това са проби на депутати или техни сътрудници.

Репортери: Ивелина Николова, Димчо Йорданов

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.