Съветникът на Държавния департамент на САЩ посети София

Съветникът на Държавния департамент на Съединените щати Дерек Шолей посети София начело на делегация от високопоставени официални лица, като част от обиколката си в няколко държави. Целта на посещението е провеждане на разговори с партньори и съюзници на САЩ по редица стратегически въпроси.

В рамките на своето посещение в България съветник Шолей се срещна със заместник министър-председателя Асен Василев, с министъра на отбраната Стефан Янев и с министъра на външните работи Теодора Генчовска.

Шолей обсъди със своите български домакини широк спектър от теми, свързани със стратегическото надграждане на стабилните връзки между двата народа, засилването на общата сигурност и просперитет, както и продължаването на тясното трансатлантическо взаимодействие в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Посещението на Шолей в София е в продължение на двустранния Стратегически диалог между България и САЩ, чието начало беше сложено през януари 2020 година. 

Съветник Шолей оцени високо резултатите от своите разговори с представителите на българското правителство: „Приветстваме амбициозния дневен ред на новото българско правителство и с готовност ще го подкрепим в справянето с пандемията от COVID-19, корупцията, климатичните промени, енергийната диверсификация и други ключови въпроси“.

По време на престоя си в София съветник Шолей имаше възможност да разгледа част от богатото културно наследство на София и да се запознае с историята на България.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.