ФСС подозира, че акцията е ръководена от студент на територията на Украйна

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи днес, че е задържала 14 заподозрени във връзка с анонимни бомбени заплахи, отправени в интернет, предаде ДПА, цитирана от БТА.

ФСС подозира, че акцията е ръководена от територията на Украйна. Заплахите били отправени срещу училища, съдилища и търговски центрове.

ФСС не съобщи подробности за това как са извършени арестите, но каза, че продължават да се издирват още хора, замесени в престъпната дейност. Според службата групата е оглавявана от студент по компютърни науки, който се намира в северозападна Украйна.

Шолц заплаши Русия с икономически и политически последици, ако нападне Украйна

Заплахите, отправени в края на миналата и началото на тази година, са били с цел изнудване за пари и дестабилизиране на ситуацията в Русия и други бивши съветски републики.

Ако бъдат признати за виновни, задържаните може да бъдат осъдени на до осем години затвор.

Подобни заплахи се отправят в Русия от години, а мишените им включват детски центрове, железопътни гари и летища, отбелязва ДПА.

Русия и Западът си размениха взаимни обвинения за Украйна

През последните седмици обаче техният брой нарасна значително. В стотици училища бяха проведени евакуации, като учениците трябваше да стоят навън при минусови температури, докато специалните части претърсваха сградите за експлозиви.

В Украйна също често биват отправяни бомбени заплахи срещу официални обекти. Миналия месец Службата за сигурност на Украйна извърши редица арести по този повод. Украинските власти предполагат, че заплахите идват от съседна Русия, но все още не са представили доказателства за това.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.