Това заяви Антъни Блинкен

Властите на САЩ предложиха да предоставят на Украйна гаранции за държавния дълг на стойност до 1 милиард долара в подкрепа на реформите в страната, се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

„Това предложение, съчетано със силни партньорства между Украйна, МВФ и други международни финансови институции, Г-7 и други доставчици на двустранна помощ ще укрепят способността на Украйна да гарантира икономическа стабилност, растеж и просперитет на хората в лицето на дестабилизиращите действия на Русия.

Блинкен смята, че САЩ и техните съюзници „през последните години са оказали помощ на Украйна за защита на нейната икономика в лицето на руския натиск“. Държавният секретар обърна внимание на факта, че „от 2014 до 2016 г. САЩ предоставиха на Украйна 1 милиард долара гаранции по суверенни заеми три пъти“. Според държавния секретар на САЩ това "изигра жизненоважна роля в подпомагането на Украйна за успешно стабилизиране на икономиката" и за изпълнение на "смел дневен ред за реформи".

В изявлението се казва, че американската експортно-импортна банка (Ексимбанк) „възнамерява да отпусне до 3 милиарда долара за улесняване на придобиването на американски стоки и услуги за проекти в Украйна“. Ексимбанк на САЩ е специализирана агенция на правителството на САЩ, която предоставя подкрепа на националния бизнес при навлизането на чужди пазари.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БГНЕС