Бившият министър на отбраната с три сценария за конфликта

„Трябва да внимаваме около датата 20 февруари. Дотогава ще продължат руско-беларуските обучения на границата с Украйна. Тогава завършват и Олимпийските игри в Пекин. Както знаем, традицията е по време на игрите войни да се не водят. Мисля си, че, ако Русия започне нападение преди края на Олимпиадата, това няма да се хареса на Китай”, обясни в ефира на „Здравей, България” бившият министър на отбраната Георги Панайотов.

България е в готовност да евакуира сънародниците ни от Украйна (ОБЗОР)

По думите му има три сценария за развитие на конфликта.

„Първият вариант е по-леки военни действия, по-скоро хибридни, които да нарушат комуникациите в Украйна. Вторият вариант е да се влезе с войски. И третият вариант е пълномащабна война”, обясни Панайотов.

Украйна обяви 16 февруари за Ден на националното единение

Русия винаги е декларирала, че присъединяването на Украйна към НАТО е червена линия за нея, поясни той.

„За съжаление прозорецът за дипломатическо разрешаване на конфликта се затваря. Въпреки че германският канцлер беше в Киев, а днес е в Москва, Русия продължава да трупа войски по границата с Украйна”, каза още бившият министър на отбраната.

Той заяви, че е сигурен, че на Консултативния съвет за национална сигурност ще се вземат правилните решения за България.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.