Радев обаче изрази надежда, че пълномащабна война в района ще бъде избегната

България има готовност да задейства протокола за евакуация на българите в Украйна, ако напрежението в страната ескалира. Президентът Румен Радев обаче изрази надежда, че пълномащабна война в района ще бъде избегната. Утре Радев свиква Консултативен съвет за национална сигурност заради състоянието на въоръжените ни сили и евентуалните заплахи към страната.

Дипломатическите совалки между световни лидери продължават. В Москва пристигна германския канцлер, а Украйна поиска спешна среща с Русия. Говорителят на Кремъл обаче предупреди, че напрежението се изостря заради предислоциране на украински военни части близо до обявилите незовисимост градове Донецк и Луганск.

Отношенията между Русия и Украйна се наблюдават с особено внимание от властта у нас тези дни.

„Всички се надяваме, че пълномащабна война ще бъде избегната”, каза Радев.

Радев: Правителството трябва да внимава с кого и с какво си има работа

 Преговорите, според президента, са най-доброто решение за потушаване напрежението.

„Няма военно решение на тази криза. Който си мисли, че тя ще бъде решена по военен път – греши. Единственият път за намиране на решение е по пътя на преговорите и дипломацията и е обнадеждаващо, че те се водят”, обясни държавният глава.

Да бъде избегнат военен конфликт се надява и бившият служебен министър на отбраната Георги Панайотов, който е номиниран за посланик на България в САЩ.

„Всички се надяват да няма въоръжен конфликт, защото това ще бъде страшно. В същото време виждаме, че войските на руската федерация около Украйна не намаляват, а се увеличават”, коментира той.

Световната банка изтегля служителите си от Украйна

На фона на тези отношения президентът напомни, че вече са започнали съвместните действия по охрана на въздушното ни пространство, след като преди дни у нас кацнаха 4 испански изтребителя „Юрофайтър”. Радев коментира и възможно ли е допълнителни американски войски да бъдат разположени у нас.

„България е част от усилията за деескалацията, но и част от усилията за усилване на източния фланг на Алианса. Като рамкова страна във формирането на батальонната бойна група България е отворена към всички съюзници във всички техни контингенти”, каза президентът.

А гарант за сигурността ни ще бъде подобряването бойната подготовка на армията ни.

„Най-големият риск за националната ни сигурност, това е да неглижираме проблемите на българските въоръжени сили”, каза още държавният глава.

„Ние трябва да поддържаме способностите на българската армия. През 2016 г. заключението на една група от НАТО, която трябваше да прави анализ беше, че то е раждясало”, каза Панайотов.

Десетки държави вече изтеглят гражданите си от Украйна. Засега украинците не възнамеряват да затварят въздушното си пространство, заявиха за NOVA от българското Министерство на външните работи.

Засега към външно министерство не са подавани искания за съдействие от български граждани за евакуация. Кризисният щаб към министерството работи непрекъснато.

 „67 са българските граждани, които са се регистрирали къде точно се намират в Украйна. Сред тях има малки деца, включително и 15-месечно бебе”, каза Митко Димитров, директор на пресслужбата на МВнР.

Българката Соня Матринюк, която от 20 години живее в Украйна разказва, че към момента ситуацията в Киев е сравнително спокойна.

„Вчера говорих с българин, експерт в НАТО. Той ме успокои и каза, че отначало дори да има бонбандировки няма да се стреля по цивилни обекти”, каза Матринюк.

Въпреки това, от Министерството на външните работи се притесняват за безопасността на сънародниците ни в Украйна.

„Продължаваме да съветваме българите да напуснат страната с наличните транспортни средства”, каза Димитров.

Напрежението в Украйна отсега създава притеснение за туристическия бранш у нас.

„Притесняваме се от всяко едно международно събитие, защото туризмът се влияе”, обясни Димитрина Горанова от АБТТА.

Евентуален отлив на украински и руски туристи ще се отрази негативно на икономиката, пресмятат туроператорите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.