Разказ от първо лице

Украинските части в източната част на страната са непрекъснато нащрек. Те знаят, че руските сили са близо – въоръжени и готови да действат във всеки един момент. Кореспондент на CNN разказва за ситуацията в този отдалечен и студен регион. 

Истории от пограничните райони на Източна Украйна

Нисък полет над украинските територия. Самолетът от съветско време се отправя към границата с Русия. В него са висши украински политици и военни. За да усетим настроението и подготовката за евентуална офанзива, се отправяме към източния регион Донбас, разказва журналистът. В град Авдеевка много украински войници, предимно млади мъже, се подготвят да се сражават. 

От кадрите се вижда как живеят украинци, сред конфликта, който Русия като цяло е започнала да забравя, но който е отнел живота на повече от 14 хиляди души в миналото, според ООН. Иван е бил тук през цялото време, подобно на много други войници. Те са убедени, че ще се изправят срещу нова руска инвазия.

Отиваме на място, където са натрупани чували с пясък и гуми, разказва още, като продължава обиколката си журналистът. Чува се стрелба от автоматично оръжие. Казват, че екипът се намира само на 70 метра от фронтовата линия. 

Лидерите на НАТО твърдят, че прекратяване на сраженията тук е критична част от предотвратяването на бъдеща руска агресия. Алиансът отказва да изпрати свои войски в Украйна, а Киев настоява, че се нуждае от повече помощ.   

"Важен въпрос е, че се нуждаем от допълнителна оръжейна помощ от запада и западните съюзници. Финансова помощ също. От това се нуждаем, за да сме сигурни, че ще запазим мира не само в тази страна, но и мира в Европа", пояснява Олександър Ткаченко, друг украински войник.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.