Това каза руският президент на обща пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц

Руският президент Владимир Путин каза, че иска да "продължи да работи заедно" със Запада по въпросите на европейската сигурност и разполагането на ракети, за да смекчи кризата около Украйна, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Готови сме да продължим да работим заедно. Готови сме да вървим по пътя на преговорите", каза руският президент на обща пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц след срещата на двамата лидери в Москва.

Асен Агов: Путин няма да нападне Украйна

Путин отбеляза, че проектът "Северен поток-2" има за цел да укрепи енергийната сигурност на Европа и няма политически оттенък. Руският президент припомни, че не веднъж е казвал, че "Северен поток-2" "е чисто търговски проект и не става въпрос за никаква политика", посочва ТАСС.

"Към момента Русия осигурява повече от една трета от нуждите на Германия от енергоносители както по отношение на петрола - 34%, така и на природния газ - 35,4%", каза още Путин.

Русия не може да си затваря очите пред това как САЩ и НАТО съвсем свободно в собствена полза тълкуват ключови принципи на равно гарантираната и неделима сигурност, закрепени в множество общоевропейски документи, каза руският президент и добави: "В хода на днешните преговори, които преминаха в делова атмосфера, конкретно и обстойно обсъдихме редица въпроси от двустранните отношения и перспективите за тяхното развитие, и разбира се, отделихме внимание на най-актуалните въпроси на международния дневен ред".

Япония предлага на Украйна заеми на стойност 100 милиона долара в израз на подкрепа

Путин каза, че Русия е готова да започне разговори за ограничаване на разполагането на ракети със среден обсег в Европа, за прозрачност на военните учения и мерки за укрепване на доверието, но подчерта необходимостта Западът да обърне внимание на основните руски искания, посочва Асошиейтед прес.

Обявеното от Русия частично изтегляне на войски от украинската граница е "добър знак", каза на пресконференцията германският канцлер Олаф Шолц и допълни, че се надява да последват още подобни стъпки.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.