Политическите партии също се включиха с коментари

Президентът Румен Радев с критика и призив към кабинета. Причината - цените на тока и природния газ, както и наложеният мораториум на сметките за бита. Държавният глава призова управляващите към бързи действия и мерки. В отговор премиерът Кирил Петков увери, че очаква сериозни резултати след промените в КЕВР.

Радев изрази мнение, че въпреки смяната на лицата в сектора, резултатите закъсняват и времето за добри намерения е изтекло. Министър-председателят, който е в Брюксел, отговори, че се работи максимално бързо и че резултатите няма да закъснеят. В размяната на мнения се включи и вицепремиерът Асен Василев.

Новият приятелски огън между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2 отново дойде от президента. В Пловдив той посети Комбината за цветни метали и попита кога действията на правителството ще прераснат в резултати.

„Нужни са неотложни, надеждни, устойчиви мерки и решения, а не само добри намерения. Времето за анализи и добри намерения изтече. Чухме ги. Чакаме резултатите”, посочи президентът.

Радев към властта: Времето за анализи изтече, чакаме резултатите

Конкретните забележки на държавния глава са в сектор „Енергетика”. „Кабинетът назначи нови хора в ръководството на енергетиката, но къде са резултатите? Хората не ги усещат. Време няма, всеки ден е ценен. Аз съм убеден, че всички ние и гражданите, и бизнеса следим какво прави правителството, така че да поевтинее и токът и газът”, обясни Радев.

От Брюксел премиерът отговори, че именно новите хора в енергетиката ще донесат промяната. „Работи се целенасочено, но разбира се, всеки един от нас иска да се случи по-бързо. Това, което виждам е, че в Министерство на енергетиката дават всичко от себе си. Новите назначения, включително това, което парламентът одобри в КЕВР, аз вярвам, че ще имаме много по-добри резултати, отколкото досега”, посочи Петков.

Проблем с президента не видя и вицепремиерът Асен Василев. „Честно казано, аз в това не виждам прехвърчане на искри. Разбирам президента, той съвсем ясно отразява това, което всички хора казват. Колкото по-бързо тези проблеми се разрешат, толкова по-добре за България. И ние работим изключително бързо в тази посока”, заяви Василев.

Петков: Имаме информация за готвени провокации на протеста срещу зелените сертификати

Очакванията на президента продължиха с ядрените ни мощности. Ден, след като от БСП настояха да се строи АЕЦ „Белене”, и Румен Радев попита ще има ли втора централа.

„В този проект са вложени милиарди на българските данъкоплатци и повече не можем да останем в това положение с непрекъснато отлагане и изчакване”, каза държавният глава.

„България е ядрена държава, тя ще изгражда нови ядрени мощности. Трябва да се направи анализ къде е най-евтино това нещо да се случи”, увери Василев.

Отговорът на партиите - критика или съвет са думите на президента?

Критиката на президента бързо предизвика и вълна от реакции в парламента. Управляващите я приеха за градивна, а опозицията я използва, за да критикува на свой ред.

Един призив - два прочита. Според управляващите зад думите на държавния глава за действия, а не анализи, се крият добри намерения.

„Това е нормално изискване на президента. Това е нормално изискване на всеки един български гражданин”, смята Ивайло Мирчев от „Демократична България”.

„Нека управляващите да действат. Аз какво да кажа - аз съм от законодателната част в момента. Те действат, а не спят в момента”, посочи Любомир Каримански от „Има такъв народ”.

От БСП напомниха на държавния глава, че за истинските реформи е нужна и подготовка.

„Конкретните действия трябва да са въз основа на обективен и експертен анализ във всяка една сфера, която касае управлението на държавата. Както се казва – „бързай бавно“, коментира Филип Попов от столетницата.

За опозицията обаче призивът от „Дондуков“ 2 означава само едно - и президентът вижда грешки в управлението на държавата.

„Щом и президентът го забелязва, който все пак е генераторът на това мнозинство, времето за анализи е приключило и необходимите решения са на дневен ред”, посочи Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

Според бившите управляващи първият важен изпит пред мнозинството е приемането на бюджета. За ДПС има редица кризи, които трябва да се решават.

„Адмирации към президента, защото истинските проблеми на българските граждани са обедняването, кризите, инфлацията, цената на тока”, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Въпреки различните тълкувания, управляващите увериха - няма напрежение между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.