Тя беше изискана от държавното обвинение

МВР е предало на прокуратурата данните за 19-те лица, посочени от премиера Кирил Петков.

След като министър-председателят остави папката с информация за тях, от обвинението разпоредиха силовото министерство да започне проверка.

В интервю за вестник "Сега" ресорният министър Бойко Рашков обясни, че голяма част от данните всъщност са в масивите на обвинението, а не в МВР. По тях е било работено, но тайно, категоричен е вицепремиерът.

И последваха нови нападки към главния прокурор Иван Гешев.

Бойко Рашков твърди още,  че държавното обвинение съзнателно не е работило по аферата "Барселонагейт" повече от година.

"За мен прокуратурата не е работила умишлено. Както е забавила няколко производства, станали публично известни с това, че се свързват случаите с бившия премиер Борисов. На страница втора в този материал е посочено, че са установени няколко лица във връзка с българския гражданин Пенев. И това са Христов и самият Борисов. И е отбелязано изрично, които са членове на фирма „СИК интергруп”, българска застрахователна и охранителна фирма, предполагаемо свързана с организирана престъпност и която е създадена от бивши борци, полицаи и членове на държавния апарат", заяви Рашков. 

ПРЕД ПРОКУРАТУРАТА: Кирил Петков се яви на разпит със списък с 19 имена (ОБЗОР)

Премиерът беше извикан на разпит в Прокуратурата на 9 февруари. На влизане Петков обяви, че носи списък с 19 имена на публично известни хора и медийни публикации, че може да са свързани с икономическата престъпност у нас.  След като го предаде на главния прокурор Иван Гешев, Петков каза, че е дал списъка на 20-ото лице в него. 

От Прокуратурата обявиха, че ще изискат от МВР пълна информация за хората в списъка. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.