Разговор с Пламен Иванов, председател на контролния орган

Няма установени случаи на незаконни подслушвания през 2020 година. Това стана ясно от извършените проверки на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. Резултатите бяха обявени от председателя на Бюрото пред парламентарната комисия. А изводите предизвикаха спор в залата - имало ли е или не подслушвани граждани, политици и журналисти на летните протести през 2020-та година.

"Докладът, разгледан в Народното събрание, бе за дейността през 2020 година. Той е изготвен в началото на 2021 година и изпратен в НС на 31 май 2021 година. Спазена е законовата процедура. Разминаването се получава от това, че проверките, които извършихме, са през 2021 година и ще бъдат отразени в доклада, който подготвяме за 2021 година", това каза в „Твоят ден“ Пламен Иванов, председател на Националното бюро за контрол на СРС.

"В проверките за 2021 година установихме, че действително има 7 случая на неправомерно прилагане на СРС. това е следствие на сигналите, които получихме от лица, които считат, че спрямо тях са прилагани незаконосъобразно СРС. Това сна проверки, които са правени след представянето на доклада в Народното събрание", разясни Пламен Иванов.

"За цялата 2020 година лицата, които са били обект на контрол със СРС, са 3042 с над 5000 процедури. Това са всички процедури, които са били приложени в периода 1 януари 2020 - 31 декемвмри 2020 година. Не сме установили незаконно подслушване", добави той.

"След този период, това ще бъде отразено в следващия доклад, който към момента се подготвя, правят се проверки, които са над 180. Те са от началото на март до края на април, средата на май. В доклада ще бъде отразена информацията на сайта на Бюрото", каза още Пламен Иванов.

"През 2021 година Бюрото извърши по сигнали на граждани около 300 проверки. До 31 май Бюрото трябва да представи в Народното събрание доклад за дейността през 2021 година, там ще бъдат отразени и данните, изнесени нанашия сайт", допълни Иванов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.