Нямаме никакво доверие на Руската федерация, каза съветникът на украинския президент

Украйна иска международно посредничество на преговорите си с Русия за слагане на край на войната, предаде ДПА. Нямаме никакво доверие на Руската федерация, затова искаме отговорен международен посредник, каза съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, цитиран от украинската агенция УНИАН.

Украинската страна ще съблюдава всички законови процедури и ще регистрира всички руски нарушения, каза Подоляк. Той потвърди, че за този уикенд е планиран трети кръг от преговорите с Русия, най-вероятно отново в Беларус, тъй като Москва отказала това да стане в друга държава. В бъдеще, държави като Турция, Унгария и Полша също може да бъдат домакини на такива преговори, каза Подоляк. Той повтори критиките си за ролята на Минск във войната като каза, че Беларус е използван като трамплин за атаки срещу украински градове.

Подоляк заяви, че макар последните преговори са били изненадващо конструктивни, Украйна няма да отговори на твърдите руски искания и каза, че президентът няма да направи никакви отстъпки, "които по един или друг начин да представляват унижение на нашата борба, която се води в Украйна днес за нейната териториална цялост и свобода".

Генадий Гатилов - руският посланик в ООН в Женева, днес приветства турско предложение за организиране на среща между руския и украинския външен министър в Турция идната седмица, предаде Ройтерс като цитира руската агенция РИА Новости. Гатилов е цитиран да казва, че предложението за провеждане на такава среща по време на дипломатическия форум в Анталия от 11 до 13 март е добро.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Източник: БТА