Мотото е “Против домашното насилие и военните конфликти в целия свят”

Шествие за правата на жените в София по повод 8-ми март. Мотото е “Против домашното насилие и военните конфликти в целия свят”. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Всяка трета жена в ЕС е жертва на насилие. За това и шествието започна пред Съдебната палата с искане за промени в Закона за домашното насилие. Според сдружението "Феминистки мобилизации" така то може да бъде предотвратено. Над 90% от насилените жени са жертви на свои близки - мъже, братя, бащи. На този фон - равенството между мъжете и жените у нас обаче все още не е достигнато. Доказват го и последните данни на КНСБ, според които жените у нас получават с 13% по-ниски заплати от мъжете. 

"Жена на годината": Сисание "Time" обяви носителките на престижния приз

София. Цветния пазар. Тълпи от мъже на опашка за цветя. Любка Куртева продава цветя от 20 години. Цвете от любмия така и не е получила. 

Тя не вярва, че ще доживее равенство между мъжете и жените. 

“Мъжа си е по-властен от жената. Още не сме както трябва.  Да му работя тука цял ден, да му чистя, да му сготвя и все е недоволен”, споделя жената.

Наблюденията на Любка съвпадат с тези на икономистите от КНСБ. Над половината от жените у нас работят в нископлатените отрасли. А, там където се плаща повече - като IT сектора на една и съща позиция те взимат по-малко. 

“Средната работна заплата в IT сектора е над 4 хил. лева, но жените в него получават с 22% по-ниска работна заплата. Близо 32% е разликата в заплащането между мъжете и жените в сектори, като финанси и застраховане”, каза Виолета Иванова, ИССИ на КНСБ. 

За деня на жената направиха кукли по подобие на вдъхновяващи дами

Зад статистиката стоят стереотипите на нацията, анализират от Българския хелзинкски комитет.

“Патриархата не си е отишъл, той се възпроизвежда много активно и поставя и до ден днешен жената вкъщи, до печката, като човека, който е по-подходящ за грижа за децата”, смята Радослав Стоянов от Български хелзинкски комитет.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.