Анастасия Карпенко е предприела 7-дневното пътуване от Киев с дъщеричката и майка си

Украинската филмова звезда Анастасия Карпенко се оказа бежанка у нас.  Актрисата, участвала в десетки телевизонни сериали, филми и театрални роли, е в Поморие със своята майка и 10-месечна дъщеря. Неузнаваема и уморена от 7-дневното пътуване от Киев до Поморие, Анастасия е настанена в частен апартмент на свой приятел от миналото - българин. 39-годишната звездата на украинското кино и театър споделя, че чувства вина че е напуснала страната си вместо да се бие с целия актьорски състав на столицата, който е останал в родината си.

„Абсолютно спокойно се живее тук, доволна съм че съм съхранена и тук никой не мисли дали съм звезда или не съм звезда. Аз съм просто човек, който мечтае за мир, който плаче всеки ден когато слуша новините сутрин и вечер и който изпитва вина че съм тук сега, а не там. Сега обаче съм преди всичко майка и трябва да бъда отговорна за живота на детето си и съм много благодарна на съпруга си”, споделя тя.

Актрисата, изиграла знакови роли в сериали като тази на д-р Оксана Ковалчук - има 10-месечна дъкщеричка Мария, заради която предприема бягство от Украйна. Анастасия Карпенко участва в запомнящи се роли в сериали и пълнометражни филми, заради което лицето й е разпознаваемо от повечето бивши съветски републики, в които лентата се излъчвала. Бомбардировките заварват семейството на актрисата отново на снимачната площадка, където заснемали финални кадри от най-новия филм „Как е Катя”.”Участвала съм в много сериали и пълнометражни продукции, а сега трябваше да получим страхотни снимки в „Как е Катя”. Това трябваше да се случи тази година, но сега изглежда толкова нищожно в сравнение с това което ни връхлетя”.

Съпругът на Анастасия Карпенко е укрински звукорежисьор, днес мобилизиран в отбраната на Украйна. Актрисата се страхува за живота му и се моли да оцелее. „Естествено,много ме е страх. Засега на мъжете от Украйна не им е разрешено да пътуват в чужбина, защото такава е гражданската позиция - и тя е правилна. Мъжът ми не пожела да тръгне - като брат ми. Той се върна в Одеса, защото майка му и по-малките му сестри, са там. Повечето са бежанци във Варшава, но мъжът ми остана за териториалната отбрана на град Киев и Одеса”.

Актрисата споделя, че плановете за участия в смесени чуждестранни филмови продукции доскоро битка за големите награди, днес са ненужна суета. А проектите й днес се свеждат само до мир и спасяване на живота на близките.”Имахме надежда да участваме с нашите ленти на фестивала в Кан и Берлин, във Венеция и всички фестивали, които бяха планирани за бъдеще. Но сега вече нищо не можем да кажем, сега това не може дори да бъде актуално.

Въпреки че харесва България и е благодарна на протегната ръка на българин настанил я в жилището си в Поморие, Анастасия е категорична: „ Всички чакаме победата. И тогава разбира се ще се върне отново в страната. Аз не искам да оставам в друга държава. Искам да живея в моята собствена страна”.

Репортер: Елена Танева

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.