Придвижването е във връзка със съвместна българо-американска подготовка

Във връзка с постъпили въпроси за придвижване на военна техника по националната пътна инфраструктура, Ви информираме, че на 15 март от Румъния към учебен полигон „Ново село“ се е придвижила военна автоколона. С нея са транспортирани личен състав и бойна техника на пехотата. Придвижването е във връзка с ротация на формирование от Сухопътните войски на САЩ, което от 16 март се включи в съвместната българо-американска подготовка Joint Training на учебния полигон. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Днес, 17 март, във връзка с предвидените тренировки в рамките на деня два военни вертолета ще изпълнят полети от Румъния към учебен полигон „Ново село“ и обратно.

Припомняме, че съвместната подготовка се провежда от януари до юни тази година в рамките на планираните през 2021 г. учения на Българската армия в страната и чужбина. Формированията от Сухопътните войски на САЩ в Европа участват в нея на ротационен принцип.

В „Joint Training” участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Съвместните учения повишават боеспособността на българските въоръжени сили и допринасят за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.