Лидерът на ДПС говори на възпоменателен митинг в памет на жертвите на т.нар. „възродителен процес”

"От Барутин заявяваме на висок глас: Ние ще защитим демокрацията в нашата Родина България." Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на възпоменателен митинг в доспатското село Барутин в памет на жертвите на т.нар. „възродителен процес”.

"Тук сме всяка година. Но тази година е по-особена – 50 години от онези грозни събития", подчерта Карадайъ. "След 50 години ние пак сме тук и пак говорим за права и свободи, пак говорим за шизофренията в българската политика", заяви лидерът на ДПС. И изтъкна, че българските политици гласуват едни резолюции в Брюксел и точно обратните закони в България, особено когато става въпрос за малцинствата.

"В Брюксел гласуват резолюция за защита на езиковото многообразие в цяла Европа. Връщат се в България и приемат закон за забрана за ползване на езици. В директивата за майчините езици в целия Европейски съюз терминът е майчин език, само в България е базов език – основно за да не се изучава турският език в училище. Това не е истинска демокрация", категоричен бе Карадайъ.

"Преди 50 години имаше едни случайни хора, които не знаеха какво да правят в държавата и застанаха срещу своя народ. Днес пак имаме едни случайни хора във властта. Затова 32 години нашата мисия е да пазим целостта на нашата Родина България, да бъдем гарант за мира, сигурността и стабилността, да бъдем гарант за демокрацията, защото платихме много скъпа цена за нея", заяви Мустафа Карадайъ.

"Ние ще изпълним мисията си. Видяхме едни грозни процеси в ХХI век. На изборите през 2021 г. отново имаше опит за потъпкване на честта и достойнството. Възрастни хора от уязвими групи ни казваха: „Милиция не е влизала в нашия дом от смяната на имената. Сега влиза”. Грозни събития в демократична, европейска, натовска България, възмути се Карадайъ. И увери: „Ние ще пресечем тези процеси. Виждате – имаме силна парламентарна група и със законови инструменти ще пресечем рушенето на демокрацията и държавността в нашата Родина. Заедно ще го направим.”.

„Всички ще бъдем заедно, всички ще говорим за нашата история. Тази история след 50 години още не намира място в учебниците, но ние я помним, знаем и ще я предаваме на бъдещите поколения, за да си вземаме урока до какво води разединението, за да бъдат бъдещите поколения единни, да знаят цената на демокрацията и да я защитават. Да защитават своята идентичност, да живеят с чест и достойнство в нашата България”, каза още Карадайъ.

Лидерът на ДПС припомни събитията от 1964 г., 1972 г.,1973 г. 1984 г. 1985 г. и как въстават Рибново, Смолянският район, Барутин, Гоцеделчевският район, Корница, Брезница, Лъжница, а след това Кърджали, Делиормана и цяла България.

"Тези събития се случваха защото бяхме разединени. Случваха, се защото, когато тези процеси бяха тук, в Западните Родопи, Източните Родопи казваха: „Те там са други. При нас няма да се случи”. Но не мина дълго време и, за съжаление, се случи и в Източните Родопи. И Родопите се обединихме в мъката и в болката, а след това и се обединихме и с Делиормана. Обединихме се в потъпканите чест и достойнство", каза Карадайъ.

"Тогава, през 1985 г., се създаде нелегалната организация с основна цел борба без оръжие в името на името, в името на идентичността, в името на честта и достойнството на гражданите начело с д-р Ахмед Доган", припомни още лидерът на ДПС. Той разказа за майските събития и героите на демокрацията, които ускориха падането на тоталитарния комунистически режим, за да дойде демокрацията в България.

"Свалихме комунистическия режим през 1989 година, а година по-късно дадохме име на нашето обединение. Името е Движение за права и свободи. 32 години ние в нашата Родина казваме НЕ на реваншизма и ДА на заедността, която е основната философия на българския етнически модел, чийто автор е д-р Ахмед Доган. ДА на заедността, която е основна философия, на база на която ние правим политика," подчерта Карадайъ.

"Заедността за нас не е абстракция. Заедността е различните да бъдем заедно и всеки да отстоява своята идентичност, дори ако има нужда на различния да му помагаме да отстоява своята идентичност. Защото за нас различието не е проблем, а богатство", изтъкна още лидерът на ДПС.

Мустафа Карадайъ се спря и на войната в Украйна. Наши комшии воюват, има жертви, скъпа цена плащат за политиката на своите ръководители, каза лидерът на ДПС и призова: „Да има мир, да има мир в Барутин, в Родопите, в нашата България, в нашия регион, по целия свят. Това е нашата мисия. В името на тази мисия ще бъдем единни и силни и ще завещаем тази сила и на идните поколения, както предишното поколение даде на нас обединението, за да бъдем днес достойни и горди граждани и с чест да живеем в нашата Родина.”.