Лидерът на крайната левица събра хиляди на предизборен митинг

Три седмици преди президентските избори във Франция лидерът на крайната левица Жан-Люк Меланшон днес събра десетки хиляди поддръжници по улиците на Париж за най-голямото си предизборно събитие до момента - събитие, на което се представи като кандидат срещу Еманюел Макрон, съобщи Асошиейтед прес. Намиращ се на трето или четвърто място в прогнозите за президентския вот, Меланшон, известен като "Мелан-шоу" заради привличащата тълпата реторика, имаше за цел да обедини левите поддръжници.

"Ние ще спечелим! Меланшон! Президент!" - скандираха поддръжниците преди 45-минутната реч, по време на която бунтарски настроеният левичар подчерта контрастите между него и  действащия президент Еманюел Макрон, който според социологическите проучвания е фаворит за спечелване на вота. 70-годишният опонент разкритикува плана на Макрон за различни методи на преподаване в училище и подкрепи намаляването на пенсионната възраст от 62 на 60 години.

При Макрон ще настъпи, каза той, "краят на републиканското училище, краят на единния и неделим френски народ". "Гласувайте за мен и ще се пенсионирате на 60 години!"

Представители на кампанията на Меланшон заявиха, че на митинга в центъра на Париж са присъствали 100 000 поддръжници. Първият тур на президентските избори във Франция ще се проведе на 10 април, а ако никой от кандидатите не спечели категорично, на 24 април ще се проведе втори тур. През 2017 г. харизматичният Меланшон не успя да стигне до втория тур на президентските избори, в който Макрон победи крайнодясната претендентка Марин льо Пен.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА