Разширението включва три станции

Започва строителството на разширението на третата линия на Софийското метро. В отсечката под булевард „Владимир Вазов” в район „Подуяне“ до квартал "Левски". Предвижда се удължението да осигури бърза връзка на 90 хиляди жители от източните квартали на София с останалата част от метролиниите.

Три метростанции или три километра повече транспорт под земята. С тази заявки започва строителството на  продължението на третата линия от столичното метро. По план метрото ще стига от кв. „Хаджи Димитър” до „Левски”. За това са нужни 217 млн. лева.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Средствата са заложени в Плана за възстановяване и развитие. Да се надяваме, че той все пак ще бъде одобрен, защото ние започваме преди това със заплащане частично на аванса със средства от бюджета на Столична община. Осигурихме ги, за да може да не се бавим и да стартира строителството. Малко повече от 3 години е срокът за строителство, като след това ще имаме 55 км метро мрежа и 50 метростанции.", каза кметът на София.

„За тази година има предвидени 40 млн. наистина, но за следващите години  нямаме гаранции”, добави Георги Георгиев от СОС.

Затова  искат държавата да поеме ангажимент за парите след това.

„Да се надяваме, че ще успеем да се преборим и да осигурим финансирането за останалите шест километра, с които ще имаме изцяло завършена трета линия - те са през „Слатина” към Цариградско шосе”, добави градоначалникът.

Все още не е ясно дали кризата ще създаде проблем освен с цените на строителни материали, но и с доставката им.

„Никой нищо не може да каже. Ако бях врачка, щях да кажа, ама не съм. Засега имаме проблеми, виждаме как скачат цените”, обясни инж. Стоян Братоев от „Метрополитен”.

„Трудности има като на всеки обект, най-вече при улица „Бесарабия”. Има повече подземни комуникации, газопроводи, канални колектори. Те трябва да се изместят”, каза отговорникът по качество в една от фирмите-изпълнител Красимир Андонов.

 

В следващите две години се очаква движението по бул. „Владимир Вазов” на мястото на строителството да бъде двупосочно в едното платно, което вероятно ще създаде проблеми с трафика.Новите три метростанции по план трябва да бъдат готови за 39 месеца или до 2025-та година.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.