До момента е избран само има строително разрешение и проект, чака се да се избере изпълнител, а до 4-6 месеца това ще се случи

Животът на стотици ученици в Пловдив е поставен в риск. Огромни камъни и парчета от мазилката пада от Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в града. За това сигнализираха родители. Сградата е национален паметник на културата, пари за ремонт не са предвидени.

Елена Филипова споделя, че до корнизите в стаите падат големи късове мазилка, а дограмата и дюшемето са на по 140 години. "За мен е срам и позор училище с такава история и италианска архитектура, в която са учили Левски и Вазов, да се руши. При всеки валеж се рони мазилката. При силен дъжд прозорците не се затварят, а се говори, че са викани вишки, за да се затворят", обясни тя.

Друг родител казва, че състоянието на училището е форма на безотговорност. Сезирани са компетентните органи, но за 4 години има само проект за реставрация и ремонт на сградата. Протестът е породен от поредното обсъждане на общинския бюджет, в който отново няма предвидени пари за училището.

Директорът Емил Начев посочва, че са се правили само аварийни ремонти, защото други не могат да си позволят. Според кмета на Район "Централен" Георги Стаменов до момента е избран само има строително разрешение и проект, чака се да се избере изпълнител, а до 4-6 месеца това ще се случи.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook