Анализ от политолога доц. Татяна Буруджиева и политическия анализатор Слави Василев

"След стоте дни може да се каже, че коалицията е в насипно състояние, върви се след събитията. Не може да се каже, че е поради липсата на желание, не все още не е ясно дали е и заради липса на капацитет", това каза в "Твоят ден" политолога доц. Татяна Буруджиева.

"Все още очаквам сериозни политически субекти да видя в това управление, освен "Демократична България". Искам това правителство да изпълни обещанията си, но изказванията им вече са в предизборен дискурс", добави тя.

Все пак според доц. Буруджиева няма потенциал за предсрочни избори. 

"До ареста на Борисов нямаше и желание от опозицията за такива, но сега ще започнат по-интензивни действия в тази посока", смята тя.

Относно съдебната реформа доц. Буруджиева не вижда как ще има широка подкрепа за нея след ареста на Борисов.

"Който и да внесе вот на недоверие, не е заплаха за правителството. Това е само началото на един дебат", каза още политологът.

"Най-голямата грешка на управленската коалиция е, че не владее Народното събрание. Там трябва да минат реформите, от които българите се нуждаят. Младите хора в управлението се учат ходейки. Има потенциал да се научат. Но те си дават сметка, че доверието започва да се губи", каза и политическият анализатор Слави Василев.

Според него не се върви в посока на предсрочни парламентарни избори, особено с конфликта в Украйна.

"Когато той се успокои, вътрешнополитическите конфликти ще се изострят", смята той.

"Факт е, че Кирил Петков започна управлението си в сложна вътрешнополитическа обстановка, насложиха се и външнополитическе проблеми, което се отрази на България. Промените, които бяха обещани от „Продължаваме промяната“, не се случват със скоростта, която се очаква", констатира анализаторът.

Слави Василев на вярва, че вот на недоверие от страна на ГЕРБ може да разцепи коалицията, тъй като фигурата на Борисов все още я обединява.

В съдебната реформа той вижда преосмисляне мястото на прокуратурата и да се въведе възможност главният прокурор да подлежи на контрол.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook