Общинският съвет затяга контрола върху преместваемите обекти

Акция в столицата срещу незаконните павилиони. Общината премахна седем обекта на булевард „Черни връх”. Общинският съвет затяга контрола върху преместваемите обекти.

След години игра на котка и мишка, 7-те незаконни павилиона за дюнери, скара и вестници на бул. „Черни връх” останаха в историята.

„Повече от три години текат делата, а фирмата е направила всичко възможно, за да отлага и да протака. Укриват се от общината по всички възможни начини”, обясни председателят на СОС Георги Георгиев.

Според Гергана, която всеки ден е на сергията с плодове и зеленчуци в близост, будките са изпразнени от месеци насам.

„Договорът им е изтекъл още преди пет години. Нямаше никаква действия от страна на собственика”, казва Гергана Петкова.

„Това са временни обекти за по 30 години”, добавя жител на квартала Стефан Йорданов.

В столицата има 320 незаконни преместваеми обекта, от които половината вече са премахнати. За да може конструкциите в нарушение да бъдат отстранявани по-лесно, от общината променят правилата. Те се очаква да влязат в сила след месец.

„Тази будка или павилион е все едно къща, която се строи. Трябва да видим как стига до нея електрическо захранването, как стига до нея водата, да няма временни връзки”, добавя Георгиев.

По новата наредба санкциите за неправомерно използване на преместваеми обекти стигат до 50 хиляди лева.

След акцията на общината собственикът на павилионите ще бъде глобен,  трябва да плати и разноските по демонтажа.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.