Каква е ситуацията в Стара Загора и Пловдив

Все повече бежанци идват и в Централна България - мнозина остават в Стара Загора. Неправителствените организации обаче са на път да изчерпят капацитета си за помощ. 

Дияна Димова от фондация "Мисия криле" смята, че е добра новина смяната на ръководството на Агенция за бежанците. "Отваря се хоризонт и очакванията ни се вдигат по-високо. Ще искаме ясна визия за управление кризата с бежанците, както и еднакво отношение за бягащите от войната, независимо от страната си. Необходим е хуманен подход", посочи тя. И допълни, че липсва координация на местно ниво, предстои среща с областния управител.

По нейните думи в Стара Загора пристигат все повече бежанци от северните крайбрежни градове. "Те неориентирани и не знаят дали искат да останат или да напуснат страната. Важно е да се отварят социалните услуги. Отворили сме целия капацитет на нашия център за 8 майки", подчерта тя.

ЕДИН МЕСЕЦ ВОЙНА В УКРАЙНА: Руските удари продължават в редица градове

Катя Дянков от Обществен дарителски фонд от своя страна споделя, че капацитетът на гражданските организации не е безкраен, затова има нужда от помощ от държавата. "Основен проблем ще бъде интеграцията им на пазара на труда. Скоро ще има дарителско събитие, на което ще се събират средства. Основна необходимост са ваучерите за храна", подчерта тя.

На този фон в Пловдив капацитетът за настаняване се изчерпва. В хотелската част на Младежкия център до момента са настанени десетки семейства.

Според зам.-кмета Георги Титюков около 2000 души, бягащи от войната са потърсили подслон в града. "Младежки център разполага с 41 легла, предлагаме и закуска, обяд и вечеря. Имаме 2 свободни стаи, които бързо ще се заемат, разчитаме и на студентски общежития, звено "Майка и бебе", както и на частни квартири", разкри той. И допълни, че са отменени събития на центъра, за да могат бежанците да останат до 11 април. Общината ще предостави компютър, принтер и фотокамера, за да могат бежанци да се регистрират и в Пловдив.  

Повече по темата гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.