Това е станало при посещение на адрес в града

Агресия срещу екип на „Спешна помощ” в Хасково. Лекарка и медицинска сестра са били ударени от близки на пациент тази сутрин. По-късно той е починал в болницата, а медиците подадоха жалба в полицията.

Около 6.30 ч. тази сутрин на спешния телефон постъпва сигнал за пациент в тежко състояние след прекаран преди време инфаркт. Към мястото тръгва реанимационен екип.

„Човекът изпада в състояние, в което започва да диша по-ускорено. Синовете казаха: „Вие нищо не правите”, избутаха ни, грабнаха го и тръгват надолу по стълбите към линейката. Единият се обърна към мен, хвана ме за косата, удари ме и в същото време очилата ми изхвърчаха”, разказа медицинската сестра Мариана Атанасова.

Лекарката е в шок и дори обмисля да напусне работа, а сестрата, която има близо 30-годишен стаж не може да си обясни поведението на близките на пациента.

„Те мислят, че са безсмъртни и трябва на секундата нещо да се направи, което да съживява и да дава сили и живот на болния. Не толкова страх, колкото гняв от това, че в България няма ред, няма закони и няма наказания”, добави Атанасова.

Нападение срещу екип на Спешна помощ в София

Близките твърдят, че агресия към спешния екип не е имало. Според тях линейката закъсняла, а медиците не действали адекватно.

„Ние нито сме я ударили, нито нищо, тя е длъжна да помогне, та е положила клетва”, каза сестрата на починалия.

„Как ще посегна на медицинско лице, при положение, че чакам да помогне на баща ми”, обясни синът на пациента.

Въпреки опитите да бъде спасен, след като е докаран в болницата, 63-годишният мъж е починал.

„Той има сериозно сърдечно заболяване, исхемична болест на сърцето, прекарал е инфаркт, има белег от стар инфаркт, който обхваща почти цялата стена на лявата камера, изключително тежко състояние”, уточни съдебният лекар Христо Еленски.

През последните години физическа агресия към спешни медици в Хасково не е имало. „Толкова тежък инцидент не се беше случвал в Хасково. Просто не мога да проумея подобно поведение към екип, който идва да ти помогне”, подчерта началникът на ЦСМП - Хасково д-р Петя Радева.

Лекарката и медицинската сестра бяха освидетелствани и вече е подадена жалба в полицията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.