Благотворителен концерт събира средства, с които атлетите да могат да участват в международни състезания

Ученици танцуват в подкрепа на спортисти със Синдром на Даун. Благотворителният концерт събира средства, с които атлетите ни да могат да пътуват и участват в международни състезания.

Наричат ги "Слънчевите спортисти на България". Сред тях е Боян. За първи път влиза в залата, носен на ръце от родителите си, тъй като трудно ходи и не може да говори. Днес вече е сред най-обещаващите ни таланти в тласкането на гюле и мечтае за златен медал.

Благотворително дрифт и тунинг шоу в Русе в помощ на 3-годишно момиче

- Какви състезания ви очакват?

- Атлетика, бягане, скачания.

- Как виждаш бъдещето?

- Със сърцето ми.

- Със сърцето и със спорта?

- Да.

Наша световна шампионка дари приза си за лечение на млад футболист

„Още от 2015 година, когато започнахме, почти 100% от тях бяха почти невербални, някои от тях агресивни. От 3 години насам виждам, че те се мотивират от очакванията, от състезанията, които предстоят. Това им дава голям шанс да бъдат интегрирани и в обществото”, обяснява Слав Петков от Федерация „Адаптирана физическа активност”.

Въпреки вече завоюваните медали от световни състезания, засега Федерацията не получава помощ от държавата. Разчита най-вече на дарители, за да могат състезателите ни да продължат да пътуват по турнири. Призивът за помощ е чут от столичното 140-о училище, в което се изучават народни танци.

И докато спортистите тренират в залата, танцьорите репетират на сцената. Учениците и техните преподаватели успяват да организират спектакъла само за седмица. И обещават, че това няма да е последният такъв благотворителен концерт, в който изкуството подава ръка на спорта.

ЗОВ ЗА ПОМОЩ: Самотна майка се нуждае от подкрепа, за да победи рака

„Всички го приеха много радушно. Това за тях е една допълнителна и много приятна емоция - че дават нещо добро и нещо хубаво в смисъла на живота”, каза Марио Гергинов, който е зам.-директор на 140 СУ "Иван Богоров".

Десетокласничката Мария-Магдалена има свой личен мотив да излезе на сцената в подкрепа на спортистите ни със Синдром на Даун.

„Преди няколко години имахме такъв случай при наши семейни приятели. Детето е добре, но те са най-слънчевите деца и винаги е хубаво да има такава добра кауза за тях, защото го заслужават”, смята ученичката.

ЗОВ ЗА ПОМОЩ: Семейство се нуждае от подкрепа, за да преживява

Благотворително в концерта се включват и други танцови състави от страната.

„Югозападният университет ще се представи с две постановки, които за първи път ще бъдат показани пред публика. Ние сме казали каква е каузата и всеки има право да участва или не, но всички на 100% подкрепиха тази кауза и участват в нея”, споделя проф. Николай Цветков от Катедра "Хореография" на ЮЗУ-Благоевград.

На сцената на Музикалния театър ще излязат и атлетите ни - с обещание да се завръщат с медали от всяко състезание, на което получат шанса да участват.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.